Na hlavný obsah

Remišová chce odvolať štátnu tajomníčku ministerstva kultúry za iný názor, tvrdí frakcia Kolíkovej

Šéfka Za ľudí to odmietla.

Remišová chce odvolať štátnu tajomníčku ministerstva kultúry za iný názor, tvrdí frakcia Kolíkovej
Na snímke štátna tajomníčka ministerstva kultúry SR Zuzana Kumanová, Foto: TASR

Žiadosť o odvolanie štátnej tajomníčky Ministerstva kultúry (MK) SR Zuzany Kumanovej, ktorú ministerke Natálii Milanovej (OĽANO) adresovala predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová, je ďalším odvolávaním za iný názor. Vyhlásili to v utorok (24. 8.) zástupcovia frakcie v strane Za ľudí.

„Toto odvolanie považujeme za pokračovanie politických čistiek v našej strane, ktorá opúšťa hodnoty, na ktorých ju založil Andrej Kiska,“ uviedli členovia frakcie na čele s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou.

Žiadna chyba, len iný názor

Pripomínajú, že Kumanová na poste štátnej tajomníčky, na ktorom sa venovala menšinovej a regionálnej kultúre, neurobila žiadnu chybu.

„Má len iný názor na vnútrostranícku diskusiu,“ poznamenávajú a pripomínajú v tejto súvislosti to, že aj Kumanová bola zástankyňou zvolania mimoriadneho snemu Za ľudí. Obávajú sa, že nepôjde o posledné odvolávania Remišovej kritikov.

Kriticky sa zároveň vyjadrujú aj k plánom obsadiť post štátneho tajomníka v rezorte kultúry bývalou poslankyňou Vierou Leščákovou, poukazujú pritom na to, že nemá s kultúrou vôbec žiadne skúsenosti a ani v strane sa tejto oblasti nevenovala.

„Ak príde k tejto nominácii, bude popierať princípy odbornosti a podpory menšín, na ktorých bola strana Za ľudí založená,“ dodáva frakcia.

Remišová to popiera

Remišová odmietla, že by Kumanovú odvolali za odlišný názor. Rozhodnutie o výmene tomto poste patrí v zmysle koaličnej dohody do kompetencie strany Za ľudí, pripomenula. Zmenou na poste sa má podľa nej podporiť vzdelávací rozmer kultúry. Potvrdila, že funkcie sa má ujať podpredsedníčka Leščáková.

„Dôrazne sa ohradzujem voči tvrdeniam, že pani Kumanová je odvolaná za odlišný názor. V súvislosti s dianím v strane nedošlo s pani Kumanovou k názorovým rozporom, preto takéto tvrdenia považujem len za pokus skupinky okolo Márie Kolíkovej naďalej poškodzovať stranu, z ktorej prakticky už dva mesiace odchádzajú,“ reagovala Remišová.

Dodala, že Kumanovú o rozhodnutí vopred informovali na osobnom stretnutí. „Disponuje bohatými skúsenosťami z práce na Úrade splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity a jej zameranie smeruje viac do tejto oblasti. Veríme, že v tejto práci bude aj naďalej pokračovať,“ dodala Remišová.

Návrh na odvolanie by sa mal objaviť v programe stredajšieho (25. 8.) rokovania vlády. Samotná Kumanová sa chce k celej záležitosti vyjadriť až potom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko