Na hlavný obsah

Republikáni vinia Bidena za Afganistan. Trump ho kritizuje za útek

Ďalšie roky v krajine by nič nezmenili, bráni sa Biden.

Republikáni vinia Bidena za Afganistan. Trump ho kritizuje za útek
Na kombosnímke americký prezident Joe Biden a predstavitelia hnutia Taliban. Foto: SITA/AP, koláž: RTVS

Americkí republikáni kritizujú prezidenta Joea Bidena pre situáciu v Afganistane. Líder senátnej menšiny republikán Mitch McConnell hovoril o „zbabranom stiahnutí“ Američanov a ich afganských spolupracovníkov a o „hektickej evakuácii“. Podľa neho je to zlyhanie amerického vedenia.

Ku kritikom sa pripojil aj bývalý americký prezident Donald Trump, ktorého administratíva sa zaviazala k úplnému stiahnutiu amerických i aliančných vojsk z Afganistanu pri rokovaní s Talibanom.

Senátor McConnell povedal, že Spojené štáty mali možnosť vyhnúť sa tejto katastrofe“.

Prominentná členka Republikánskej strany Liz Cheneyová sa domnieva, že to, čo sa deje v Afganistane, poškodzuje USA v očiach spojencov. „Dianie v Afganistane je ukážkou toho, čo sa stane pri stiahnutí Ameriky zo sveta,“ povedala dcéra bývalého viceprezidenta Dicka Cheneyho.

Podľa nej padne zodpovednosť za dôsledky na súčasného prezidenta Bidena i jeho predchodcu Trumpa. „Spojenci si nebudú môcť byť istí, či sa môžu spoľahnúť na USA,“ dodala Cheneyová.

Republikánsky senátor Lindsey Graham na twitteri napísal, že je len otázkou času, kým v Afganistane začne znovu pôsobiť teroristická skupina Al-Káida. „Prezident Joe Biden si asi neuvedomuje teroristickú hrozbu, ktorú predstavuje Afganistan pod vládou Talibanu,“ súdi Graham.

Bidenova administratíva obhajuje stiahnutie z Afganistanu argumentom, že sa podarilo splniť hlavný cieľ intervencie, totiž zmarenie teroristickej hrozby z Afganistanu. Podľa nej by ďalších päť rokov americkej vojenskej prítomnosti v krajine nič nezmenilo na situácii.

Biden sa podľa stanice CNN k situácii osobne vyjadrí neskôr tento týždeň, zatiaľ je v rezidencii v Camp Davide a konzultuje odtiaľ s poradcami.

Ku kritikom sa pripojil aj Trump. Vyhlásil, že Biden z Afganistanu „uteká namiesto toho, aby postupoval podľa plánu, ktorý mu prenechala predchádzajúca administratíva“.

„Ten plán chránil Američanov a náš majetok. Zaručoval, že Taliban nemohol ani pomyslieť na to, že by získal naše veľvyslanectvo alebo poskytol novú základňu pre útoky proti Amerike,“ oznámil bývalý prezident.

Jeho vláde sa podľa neho podarilo odstrániť Islamský štát a vytvoriť účinný odstrašujúci prostriedok. „Ten je teraz zmarený. Taliban už sa Ameriky nebojí a nemá rešpekt z nej ani z jej sily,“ súdi Trump.

Biden ale v sobotu upozornil, že pri nástupe do funkcie po Trumpovi „zdedil“ dohodu, ktorá umožnila Talibanu získať najväčšiu vojenskú silu do roku 2001 a stanovila stiahnutie amerických vojsk do 1. mája 2021.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet