Na hlavný obsah

Rómovia žiadajú Hegera, aby vláda neodvolala Kumanovú z postu štátnej tajomníčky

Návrh na odvolanie podala ministerka Remišová.

Rómovia žiadajú Hegera, aby vláda neodvolala Kumanovú z postu štátnej tajomníčky
Na snímke štátna tajomníčka ministerstva kultúry Zuzana Kumanová. Foto: TASR

Zástupcovia rómskej občianskej spoločnosti v otvorenom liste žiadajú premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), aby vláda zvážila odvolanie Zuzany Kumanovej z postu štátnej tajomníčky ministerstva kultúry.

Žiadosť o odvolanie Kumanovej adresovala ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) ministerke kultúry Natálii Milanovej (OĽANO). O návrhu by mala rokovať vláda v stredu (25. 8.).

Rómovia vo svojom liste vyzdvihujú prácu Kumanovej v oblastiach menšinovej kultúry, regionálnej kultúry aj kultúrnej diplomacii. „Vnímame to tak, že Zuzana Kumanová, okrem svojej odbornosti, reprezentuje Rómov, a o to viac nás mrzia medializované informácie o jej odvolaní,“ píše sa v liste.

„Sme presvedčení, že nominácia pani Kumanovej bola výborným krokom a jej pôsobenie na poste štátnej tajomníčky dodalo Rómom nádej, že sú v tejto krajine akceptovaní aj na tej najvyššej úrovni,“ uzavreli list.

Frakcia strany Za ľudí okolo ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) tvrdí, že ide o odvolanie za iný názor na vnútrostranícku diskusiu a že neurobila žiadnu chybu vo svojej funkcii.

Vystriedať by ju mala bývalá poslankyňa Viera Leščáková. Frakcia poukazuje pritom na to, že nemá s kultúrou vôbec žiadne skúsenosti a ani v strane sa tejto oblasti nevenovala. Leščákovú zasa vystriedal v poslaneckých laviciach odvolaný štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Michal Luciak (Za ľudí).

Remišová odmietla, že by Kumanovú odvolali za odlišný názor. Zmenou na poste sa má podľa nej podporiť vzdelávací rozmer kultúry. 

Milanová v stredu pred rokovaním vlády potvrdila, že priniesla návrh na odvolanie Kumanovej. „Je to politická nominácia strany Za ľudí vyplývajúca z koaličnej dohody,“ povedala s tým, že sa k situácii vyjadrí až po rokovaní.

Predseda vlády pred rokovaním poznamenal, že „koaličná dohoda je v tomto veľmi jasná. Ak by sme nerešpektovali rozhodnutie predsedníčky strany Za ľudí, tak by sme porušili koaličnú dohodu.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko