Na hlavný obsah

Rozhodnutie Talibanu o afganskej vláde padne až po odchode Američanov

Zatiaľ prebiehajú rokovania.

Rozhodnutie Talibanu o afganskej vláde padne až po odchode Američanov
Ozbrojení príslušníci hnutia Taliban v Afganistane. Foto: TASR/AP

Afganské radikálne hnutie Taliban nemá v pláne rozhodnúť o budúcej afganskej vláde pred 31. augustom. Do tohto dátumu majú z Afganistanu odísť poslední Američania, aj keď americký prezident Joe Biden nevylúčil, že ak nedokončia evakuáciu, zostanú dlhšie.

Agentúra AP v piatok (20. 8.) s odvolaním sa na zdroj blízky rokovaniam, ktoré teraz hnutie vedie, napísala, že Taliban rozhodnutie k vláde urobí až po konci mesiaca.

Vysokopostavený člen Talibanu a jeho hlavný vyjednávač Anas Hakkání podľa tohto zdroja informoval zástupcov minulých vlád, že hnutie uzavrelo s USA dohodu, podľa ktorej do posledného dňa predpokladaného odchodu Američanov „neurobí nič“.

AP k tomu napísala, že z výroku nie je jasné, či „neurobiť nič“ sa týka iba politickej sféry alebo aj vojenskej. Nevysvetľuje to nijako plány Talibanu po 31. auguste ani to, či hnutie plánuje splniť svoje predchádzajúce sľuby a do budúcej vlády zapojiť tiež osoby, ktoré nie sú členmi hnutia.

Taliban sa zatiaľ nevyjadril k plánom reorganizácie afganských bezpečnostných zložiek ani k tomu, čím a v akej podobe by ich chcel nahradiť.

Islamistické hnutie tento rok v bleskovej ofenzíve znovu zabralo väčšinu afganského územia a v nedeľu (15. 8.) bez väčších problémov obsadilo aj hlavné mesto Kábul. Odvtedy sa z krajiny evakuujú cudzinci a Afganci, ktorí so zahraničnými misiami spolupracovali a boja sa teraz o život.

Vyjednávač Talibanu Anas Hakkání je zástupcom vplyvnej frakcie Talibanu, ktorú založil Džalaluddín Hakkání, Anasov otec. Sieť vedie Anasov brat Siradžuddín, ktorý je tiež zástupcom šéfa Talibanu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet