Na hlavný obsah

Rusi siahali na veľký obrat, z volejbalového zlata sa však tešia Francúzi

Finále ponúklo päťsetovú drámu.

Rusi siahali na veľký obrat, z volejbalového zlata sa však tešia Francúzi
Finále volejbalu na OH 2020 Francúzsko - Ruský olympijský výbor. Foto: SITA/AP

Francúzski volejbalisti sa prvýkrát v histórii stali olympijskými víťazmi. V sobotňajšom (7. 8.) finále na OH 2020 v Tokiu zdolali tím Ruského olympijského výboru (ROC) po dráme 3:2 na sety.

Bronzové medaily získali Argentínčania, ktorí v juhoamerickom súboji o tretiu priečku zvíťazili nad Brazílčanmi rovnako 3:2.

Vo finálovom súboji v Ariake Arene mali „Les Bleus“ v úvode navrch. Získali prvé dva sety, v treťom viedli 15:14, ale odpor Rusov nezlomili. Tí sa herne chytili, postupne vyrovnali hru a v koncovke uchmatli tretí i štvrtý set pre seba zhodne v pomere 25:21.

V tajbrejku to bola dráma, Francúzi však efektívnejšie podávali, zabrali v kľúčových momentoch a po víťazstve 15:12 mohli oslavovať historický titul.

Pre Francúzov je to vôbec prvá medaila na OH, ich dosiaľ najlepším umiestnením na olympiáde bolo ôsme miesto na OH 1988.

Rusi sa v súboji o zlato predstavili opäť po deviatich rokoch, v Londýne 2012 vybojovali titul, celkovo majú v postsovietskej ére na konte päť olympijských kovov (1-2-2). Počítajúc aj úspechy ZSSR majú v zbierke 11 medailí z OH (4-4-3).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport