Na hlavný obsah

Rusko sa podľa Putina nechystá vojensky sa angažovať v Afganistane

V krajine je konflikt všetkých proti všetkým, mieni ruský prezident.

Rusko sa podľa Putina nechystá vojensky sa angažovať v Afganistane
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: SITA/AP

Rusko podrobne sleduje situáciu v Afganistane, ale nechystá sa tam vojensky angažovať, uviedol podľa agentúry TASS ruský prezident Vladimir Putin. Ruský líder tiež varoval, že by teroristické zoskupenia z Afganistanu mohli využiť súčasnú chaotickú situáciu a zintenzívniť svoju činnosť v susedných krajinách.

„Pozorne sledujeme situáciu,“ povedal Putin k Afganistanu. „Ale je jasné, že sa nechystáme zasahovať do vnútorných afganských záležitostí, a tiež zaťahovať naše ozbrojené sily do konfliktu všetkých proti všetkým. Podľa mňa sa práve toto tam deje,“ pokračoval.

Ruský prezident pripomenul, že nepokojná situácia v Afganistane trvá už niekoľko desaťročí a že Rusko ako nástupnícky štát Sovietskeho zväzu má s vojenským zapojením v krajine skúsenosti. Sovieti v Afganistane intervenovali v rokoch 1979 až 1989. „Vzali sme si z toho potrebné ponaučenie,“ vyhlásil dnes Putin.

Putin varoval pred nebezpečenstvom terorizmu

Šéf Kremľa takisto vo svojom utorkovom (24. 8.) prejave varoval, že rôzne zoskupenia pôsobiace na afganskom území môžu predstavovať teroristickú hrozbu pre okolité štáty.

„Hrozí, že rôzne teroristické zoskupenia, ktoré našli útočisko v Afganistane, využijú chaos, ktorý tu zanechali naši západní kolegovia a pokúsia sa o priamu eskaláciu v susedných krajinách,“ oznámil Putin.

Prezident doplnil, že takýto scenár by predstavoval nebezpečenstvo aj pre Rusko. Moskva má však podľa neho k dispozícii účinné prostriedky na ochranu svojich občanov pred medzinárodným terorizmom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet