Na hlavný obsah

Rusko trápia požiare a záplavy. Oheň smeruje k jadrovému výskumnému centru

Intenzívne sú aj požiare na Sibíri.

Rusko trápia požiare a záplavy. Oheň smeruje k jadrovému výskumnému centru
Zásah hasičov počas požiaru v Rusku. Foto: SITA/AP

Lesné požiare sa už približujú k jadrovému výskumnému centru v ruskom meste Sarov v Nižnonovgorodskej oblasti. Tamojšie úrady tak podnietili k vyhláseniu tzv. mimoriadnej situácie. Informovala o tom v nedeľu (8. 8.) agentúra DPA.

Vyhlásenie takéhoto stavu uľahčuje podľa úradov mobilizáciu ďalších hasičov. Požiare momentálne zúria neďaleko mesta Nižný Novgorod a stále sa rozširujú. Ide však len o jedny z mnohých požiarov, ktorým Rusko aktuálne čelí.

Obzvlášť intenzívne sú požiare v Jakutskej republike na Sibíri, kde už zhoreli desiatky domov a mnohých obyvateľov evakuovali. Ruská štátna televízia vysielala zábery z dymom zahalených miest v Irkutskej oblasti či Krasnojarskom kraji.

Ruské úrady informovali, že v celej krajine sú stovky požiarov o rozlohe zhruba 3,5 milióna hektárov. Odborníci aj environmentálna organizácia Greenpeace tohoročné lesné požiare označujú za vôbec najhoršie, aké postihli Rusko od začiatku zhotovovania takýchto záznamov.

S inými výčinmi počasia, a síce silnými dažďami a záplavami, naopak zápasí Amurská oblasť na ruskom Ďalekom východe, ktorá hraničí s Čínou. V dôsledku záplav pozdĺž rieky Amur je tam od zvyšku sveta odrezaných 24 menších obcí. Zaplavených je podľa miestnych úradov šesť mostov a množstvo ulíc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet