Na hlavný obsah

Rusko zatiaľ neuvažuje o tom, že by zlegalizovalo hnutie Taliban

V krajine je Taliban nezákonným hnutím.

Rusko zatiaľ neuvažuje o tom, že by zlegalizovalo hnutie Taliban
Na archívnej snímke hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Otázka zmeny statusu afganského hnutia Taliban v Rusku, kde je nelegálne, je predčasná, uviedol v pondelok (30. 8.) hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

„Kladenie tejto otázky je nateraz predčasné. Viete, že prezident Vladimir Putin a ministerstvo zahraničných vecí už povedali, že máme tendenciu čakať a počkať si na prvé kroky, ktoré momentálne formované vedenie krajiny urobí. Pripomeňme, že štruktúra vedenia ešte nebola dokončená,“ povedal Peskov, ktorého citovala agentúra TASS.

Peskov vysvetlil, že v súčasnej dobe prebieha komplikovaná fáza zahŕňajúca dokončenie evakuácie cudzincov z Afganistanu a Afgancov, ktorí sa rozhodli opustiť krajinu. „Prebieha veľmi nebezpečný proces., ktorý súvisí s prítomnosťou teroristických skupín a živlov na území Afganistanu. Je veľmi dôležité vidieť, aké budú prvé kroky Talibanu pri riadení Afganistanu. Potom možno vyvodiť závery,“ dodal.

Situácia v Afganistane sa zhoršila po tom, čo americký prezident Joe Biden v apríli oznámil svoje rozhodnutie ukončiť operácie v krajine. Hnutie Taliban urýchlene spustilo rozsiahlu útočnú operáciu a 15. augusta vstúpilo do Kábulu bez toho, aby narazilo na odpor.

Metropolu ovládlo v priebehu niekoľkých hodín. Prezident Afganistanu Ašraf Ghaní vzápätí svoju vlasť opustil. Mnoho krajín evakuovalo svojich občanov a zamestnancov ambasád, Rusko tak však zatiaľ neurobilo. Taliban prevzal kontrolu nad územím krajiny a nariadil všetkým zahraničným silám odísť do 31. augusta. Varoval, že v opačnom prípade bude ich prítomnosť považovaná za ďalšiu okupáciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet