Na hlavný obsah

Ruský veľvyslanec sa stretol s predstaviteľmi Talibanu. Lavrov víta ochotu viesť dialóg

Podľa veľvyslanca je situácia v Kábule pokojná.

Ruský veľvyslanec sa stretol s predstaviteľmi Talibanu. Lavrov víta ochotu viesť dialóg
Stovky ľudí čakajú pred medzinárodným letiskom v Kábule. Foto: SITA/AP

Utorkové (17. 8.) stretnutie ruského veľvyslanca v Afganistane Dmitrija Žirnova s predstaviteľmi Talibanu sa nieslo v pozitívnom duchu. Podľa diplomata nič nenasvedčuje čistkám zo strany Talibanu, informovali agentúry Interfax a RIA Novosti.

„Stretnutie bolo zamerané výlučne na otázky bezpečnosti (ruského) veľvyslanectva. Stretnutie bolo pozitívne a konštruktívne,“ uviedol Žirnov po stretnutí pre televíznu stanicu Rossija 24 a dodal, že talibovia ho ubezpečili o priateľských vzťahoch s Ruskom a potvrdili, že garantujú bezpečnosť ruského zastupiteľstva.

Podľa Žirnova je situácia v Kábule pokojná, v meste nepočuť žiadne výstrely a nič nenasvedčuje tomu, že by talibovia chystali čistky.

„Talibovia garantovali amnestiu pre všetkých, ktorí boli lojálny režimu, slúžili mu a pracovali preň, a to vrátane vojakov. Vychádzajú z toho, že to bola ich práca a plnili príkazy,“ uviedol Žirnov.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov vníma sľubné signály, že islamistické hnutie je ochotné viesť dialóg s rôznymi afganskými silami. Zároveň však zdôraznil, že Rusko sa neunáhli v tom, aby Taliban uznalo ako legitímnu autoritu, informovala agentúra TASS. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet