Na hlavný obsah

Sabbatini vylúčil spojitosť svojho tetovania s extrémizmom: Som znechutený

Tvrdí, že rešpektuje všetky kultúry a rasy.

Sabbatini vylúčil spojitosť svojho tetovania s extrémizmom: Som znechutený
Golfista Rory Sabbatini, ktorý reprezentoval SR na OH 2020 v Tokiu. Foto: TASR

Slovenský golfový reprezentant Rory Sabbatini označil olympijské hry v Tokiu za „neuveriteľnú skúsenosť, ktorá príde len raz za život“. Nečakaný držiteľ striebornej medaily však zároveň v utorok (3. 8.) po návrate na Slovensko uviedol, že cíti krivdu pre obvinenia na jeho adresu.

Všetko vzniklo tetovaním

Na sociálnych sieťach sa totiž začala šíriť a rozoberať fotografia jeho tetovania. Symbol, ktorý má vytetovaný na ľavej ruke, podľa niektorých pripomína logo juhoafrických neonacistov – AWB (Afrikaner Weerstandsbeweging), teda Afrikánske hnutie odporu.

Vzniklo v roku 1973 a radia ho medzi jedno z najradikálnejších neonacistických a rasistických hnutí. Túto spojitosť však Sabbatini jasne odmietol.

„Som znechutený, smutný a dotknutý, že si toto vôbec môže niekto o mne myslieť,“ vyslovil sa úprimne rodák z juhoafrického Durbanu, ktorý má dva roky aj slovenské občianstvo. Podľa neho malo ísť o oslavu výnimočného úspechu, ktorú nahradili práve takéto „absurdné obvinenia“.

Tri L

„Nikdy som nebol spájaný s takýmito ľuďmi, som znechutený len myšlienkami, že by ma s nimi mohli spájať,“ dodal 45-ročný golfista s tým, že vždy rád cestoval po svete, spoznával nové kultúry a ľudí. „Rešpektujem všetky kultúry, ľudí každej rasy, vierovyznania či presvedčenia. Som osoba, ktorá všetkých miluje.“

Tvrdí, že tetovanie pripomínajúce symbol AWB, má v skutočnosti symbolizovať tri písmená L, ktoré znamenajú „Love, Laughter, Loyalty“ (láska, smiech a vernosť, pozn.).

„Nebolo zhotovené za žiadnym iným účelom. Akékoľvek spojenie či asociácia s nechutnými separatistami či inými hnutiami je len zhodou náhod,“ vyjadril sa Sabbatini s tým, že k tejto téme sa už nebude vracať.

Chcel inšpirovať mladých

„Som hrdý, že som podal taký dobrý výkon, aký som podal. Cítil som hrdosť, že som vyhral striebro pre Slovensko – moju novú adoptovanú krajinu. Chcel som inšpirovať mladých golfistov, ako ísť za svojím cieľom, snom a nikdy sa nevzdávať,“ vrátil sa ku svojmu skvelému výkonu na OH 2020, po ktorom si zavesil na krk strieborný kov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport