Na hlavný obsah

Samosprávy nesúhlasia s transformáciou zvolenskej nemocnice

Tá zabezpečuje starostlivosť o viac ako 120 000 ľudí.

Samosprávy v spádovej oblasti zvolenskej nemocnice nesúhlasia s možným preradením tohto zdravotníckeho zariadenia medzi komunitné. Podľa reformy ministerstva sa nemocnica namiesto poskytovania akútnej starostlivosti môže preorientovať na rehabilitácie.

Zvolenská nemocnica zabezpečuje zdravotnú starostlivosť pre viac ako 120 000 ľudí z okresov Zvolen, Detva či Krupina. Ročne v nej hospitalizujú približne 15 000 pacientov. V prípade možnej transformácie by ako komunitná nemocnica musela zrušiť viaceré oddelenia. Pacienti by boli odkázaní cestovať napríklad do Banskej Bystrice.

Po transformácii by musela nemocnica vrátiť vyše 9-miliónovú investíciu za nový urgent. Väčšina zo 700 zamestnancov zariadenia by pravdepodobne odišla pracovať do okolitých nemocníc.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zvolenská nemocnica spĺňa všetky tri atribúty, aby zostala regionálnou – veľkosť spádovej oblasti, čas dojazdu pacientov aj portfólio poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Primátori spádovej oblasti preto žiadajú diskusiu s rezortom zdravotníctva.

„Ministerstvo zdravotníctva komunikuje s nemocnicami, takisto so všetkými zainteresovanými. Faktom je, že cieľom tejto reformy je dostupnosť kvalitnej zdravotnej starostlivosti pre pacienta,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Podľa odborníkov by sa reforma zdravotníctva mala zamerať prioritne na zvýšenie počtu lekárov, zdravotných sestier a zlepšenie ambulantnej starostlivosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny