Na hlavný obsah

Šéf Talibanu by sa mal čoskoro ukázať na verejnosti

Údajne sa zdržiava na juhu Afganistanu.

Šéf Talibanu by sa mal čoskoro ukázať na verejnosti
Na ilustračnej snímke ozbrojení príslušníci islamistického hnutia Taliban v Kábule v Afganistane. Foto: SITA/AP

Líder Talibanu Hajbatulláh Achúndzáda sa nachádza v juhoafganskej provincii Kandahár a podľa hovorcu hnutia sa čoskoro objaví na verejnosti. Informoval o tom v pondelok (30. 8.) spravodajský server BBC News s odvolaním sa na afganské médiá.

Asi 60-ročný mulla Achúndzáda je najvyšším predstaviteľom islamistického hnutia Taliban od mája 2016, keď nahradil Muhammada Mansúra, ktorý zahynul pri útoku amerického bezpilotného lietadla v Pakistane.

Podľa niektorých zdrojov sa zaoberá skôr právnymi a náboženskými otázkami ako vojenskými a oceňujú ho za to, že sa mu podarilo zjednotiť rôzne frakcie Talibanu pod spoločným vedením.

Kým ďalší vysokí predstavitelia Talibanu vrátane druhého najvyššieho činiteľa mully Abdul Ghaního Barádara, sa od ovládnutia Afganistanu v polovici mája zapájajú do rokovaní, mulla Achúndzáda zostáva na utajovanom mieste. „Už čoskoro ho uvidíte,“ vyhlásil minulý týždeň hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid na otázku ohľadom miesta pobytu šéfa hnutia.

Tajomný život lídrov

Agentúra AFP pripomenula, že tiež zakladateľ hnutia Taliban mulla Muhammad Umar sa na verejnosti objavoval len minimálne. Za predchádzajúcej vlády Talibanu v rokoch 1996 až 2001 sa väčšinou zdržiaval vo svojom sídle v Kandaháre, návštevy prijímal neochotne a do Kábulu cestoval len zriedka.

Laurel Millerová, šéfka ázijského programu mimovládnej Medzinárodnej krízovej skupiny (ICG), uviedla, že mulla Achúndzáda „podľa všetkého prevzal samotársky štýl charakteristický pre mullu Umara“. Podľa Millerovej môžu byť dôvody takéhoto konania aj bezpečnostné vzhľadom na to, že jeho predchodca mulla Mansúr prišiel o život pri americkom útoku. „Je možné, že sa ukáže na verejnosti a potom sa opäť stiahne a bude uplatňovať svoju moc na diaľku,“ dodala Millerová.

Achúndzádov život v utajení vyvolal v minulých rokoch množstvo špekulácií ohľadom jeho zdravotného stavu. V Pakistane a v Afganistane sa objavili okrem iného zvesti, že sa nakazil ochorením COVID-19, či že ho zabili pri bombovom atentáte. Smrť mully Umara v roku 2013 sa vedeniu Talibanu darilo dva roky tajiť.

Niektorí analytici vyjadrili presvedčenie, že sa mulla Achúndzáda objaví na verejnosti po tom, ako sa z Afganistanu stiahnu poslední americkí vojaci. Na základe dohody USA S Talibanom by mali odísť do 31. augusta. Kým budú zahraničné oddiely na afganskej pôde, zotrvá Taliban vo vojnovom stave a bude pravdepodobne svojho vodcu ukrývať, vyhlásil expert Imtiaz Gul pôsobiaci v Pakistane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet