Na hlavný obsah

Šeliga žiada predvolať Kovaříka na brannobezpečnostný výbor

Policajný prezident má vysvetliť postup policajtov na protestoch.

Šeliga žiada predvolať Kovaříka na brannobezpečnostný výbor
Na snímke zľava policajný prezident Peter Kovařík a poslanec Za ľudí Juraj Šeliga. Foto: TASR/fotokoláž: RTVS

Policajný prezident Peter Kovařík bude zrejme postup policajtov počas minulotýždňových protestov vysvetľovať parlamentnému brannobezpečnostnému výboru. Poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) totiž požiadal predsedu tohto výboru o predvolanie policajného prezidenta na najbližšie zasadnutie.

„Policajný prezident pán Kovařík v súvislosti s osemhodinovou blokádou jedného z hlavných dopravných uzlov Bratislavy vyhlásil, že občania si majú zvykať na to, že demonštranti ich majú právo obmedzovať na bežnom spôsobe živote,“ skonštatoval Šeliga v pondelok (2. 8.) na sociálnej sieti. Kovařík na štvrtkové protesty reagoval s tým, že polícia svoju úlohu zvládla.

Šeliga chce vedieť, na čo si majú občania zvykať

Od policajného prezidenta žiada napríklad vysvetlenie toho, prečo polícia voči protestujúcim v centre Bratislavy, ktorí blokovali viacero dopravných uzlov, zasiahla až po ôsmich hodinách.

Upozornil, že protestujúci dav bránil prejazdu sanitky, útočil na prítomných novinárov, blokoval autobus verejnej dopravy či vulgárne pokrikoval na ľudí.

V tejto súvislosti poslanec Za ľudí podotkol, že ho zaujíma, na čo konkrétne si majú občania zvykať. „Že je v poriadku, keď skupina ľudí zablokuje jeden z hlavných ťahov Bratislavy, aj keď ide o neohlásené zhromaždenia, pričom len pár metrov od nich je voľné námestie a polícia sa osem hodín dohaduje, kto je alebo nie je turista?“ opýtal sa policajného prezidenta.

Šeliga preto listom požiadal predsedu barnnobezpečnostného výboru Juraja Krúpu (OĽANO), aby na najbližšie zasadnutie výboru predvolal Kovaříka „za účelom vysvetlenia celého zásahu v Bratislave a jeho slov, že na takéto udalosti si máme zvykať“.

Odpovede očakáva aj Krúpa

Odpovede na otázky a v prípade pochybení aj vyvodenie zodpovednosti očakáva od policajného prezidenta aj Krúpa, informovala TASR. Predseda brannobezpečnostného výboru zároveň vysvetlil, že Policajný zbor je riadený tak, aby bol nezávislý a nepodliehal politickým tlakom, polícia zároveň vykonáva úlohy na ochranu verejného poriadku, na ktoré podľa neho nemôže rezignovať.

„Preto od policajného vedenia v blízkej dobe očakávame uspokojivé zodpovedanie všetkých otázok spojených s taktickým postupom počas nepovolených demonštrácií, a v prípade pochybení aj dôrazný postoj k zlyhaniam podriadených zložiek,“ poznamenal Krúpa pre agentúru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko