Na hlavný obsah

Sestra Kim Čong-una skritizovala USA i Južnú Kóreu

Hovorí, že cvičením ohrozujú bezpečnosť Severokórejčanov.

Sestra Kim Čong-una skritizovala USA i Južnú Kóreu
Na archívnej snímke z roku 2019 Kim Jo-čong. Foto: TASR/AP

Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una, v utorok (10. 8.) kritizovala Južnú Kóreu a USA za ich najnovšie spoločné vojenské cvičenie, pričom tieto manévre označila za najočividnejšie vyjadrenie nepriateľskej politiky Washingtonu voči Pchjongjangu. Informovala o tom agentúra Jonhap.

Kim jo-čong vyjadrila „hlbokú ľútosť“ v súvislosti s „perfídnym správaním“ Južnej Kórey, ktorá v utorok spustila prípravnú fázu cvičení s USA pred ich budúcotýždňovým začiatkom v plnom rozsahu.

„Spoločné cvičenia sú najkoncentrovanejším vyjadrením nepriateľskej politiky USA voči KĽDR zameranej na rozdrvenie nášho štátu silou a nevítaným aktom sebazničenia, ktorý ohrozuje bezpečnosť našich ľudí, robí situáciu na Kórejskom polostrove nebezpečnou a za ktorý bude potrebné zaplatiť príslušnú cenu,“ varovala Kim Jo-čong v novom vyhlásení citovanom agentúrou KCNA.

Kim dodala, že USA a Južná Kórea budú musieť čeliť „ešte väčšej bezpečnostnej hrozbe“, pretože „ignorujú varovania“ a organizujú vojenské cvičenia. Podľa nej sa bez ohľadu na rozsah a formu cvičení ich agresívny charakter nemení.

Sestra severokórejského lídra sa domnieva, že cvičenia svedčia o tom, že výzvy Spojených štátov na bezpodmienečné rozhovory a na diplomatické styky s KĽDR nie sú ničím iným ako pokrytectvom.

Zdôraznila, že na to, aby na Kórejskom polostrove nastal mier, je „nevyhnutné, aby USA stiahli svoje agresívne jednotky a vojenský materiál nasadený v Južnej Kórei“.

Upozornila, že „pokiaľ americké sily zostanú“ v Južnej Kórei, „hlavná príčina pravidelného zhoršovania situácie na Kórejskom polostrove nikdy nezmizne.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet