Na hlavný obsah

Severné Macedónsko vyhlásilo núdzový stav, dôvodom sú desiatky požiarov

Hasiť pomáhajú aj hasiči zo Srbska a Bulharska.

Severné Macedónsko vyhlásilo núdzový stav, dôvodom sú desiatky požiarov
Plamene jedného z lesných požiarov v Severnom Macedónsku v utorok 3. augusta 2021. Foto: ČTK/AA/ABACA

Vláda Severného Macedónska vyhlásila na 30 dní núdzový stav z dôvodu požiarov, ktoré zúria na desiatkach miest tejto balkánskej krajiny. Už od stredy (4. 8.) platí plošný zákaz vstupu do lesov, informovalo macedónske vydanie stanice Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL).

Podľa údajov Centra pre zvládanie katastrof horí okrem iného v okolí miest Bitola, Strumica, Kumanovo a Štip. Kritická je situácia pri obci Pehčevo na východe krajiny, kde v boji s plameňmi pomáha päť vrtuľníkov, z ktorých tri vyslalo Srbsko. Na mieste je aj hasičský tím z Bulharska.

V Dedine Čelopek pri meste Tetovo horela v stredu bývalá vojenská kasáreň, domy a ďalšie objekty. Úradom sa doteraz nepodarilo potvrdiť informácie médií, že na mieste zomrela žena, ktorá odmietala opustiť svoj dom.

Šírenie ohňa napomáhajú vysoké teploty a v posledných dňoch aj prudký vietor. Polícia oznámila, že zatkla štyri osoby podozrivé zo podpaľačstva. Podľa vicepremiéra Artana Grubiho bolo vyše 80 percent požiarov založených úmyselne.

Po tropických teplotách, ktoré v uplynulých týždňoch sužovali takmer celý Balkánsky polostrov, vypukli požiare aj v Albánsku a Kosove, ktoré zhodne registrujú jednu obeť. Hasiči zasahovali či stále zasahujú tiež pri chorvátskom Splite, na juhozápade Bulharska a pri gréckych Aténach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet