Na hlavný obsah

SHMÚ vydal výstrahu pred búrkami

Výstraha platí od ôsmej večer.

Západ a časť stredného Slovenska by mali v nedeľu (22. 8.) večer zasiahnuť búrky. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý v tejto súvislosti vydal výstrahu prvého stupňa.

Výstrahy platia od ôsmej hodiny večer do pondelkovej (23. 8.) šiestej hodiny ráno. Pri búrkach sa očakávajú aj krúpy, ktoré môžu byť nebezpečné pre ľudí a majetky. „S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu,“  uviedli meteorológovia.

Búrky by sa postupne mali dostať na celé územie Slovenska, na východe územia v Prešovskom a Košickom kraji vydali meteorológovia výstrahu prvého stupňa. Tá platí do pondelňajšieho poludnia.

„Predovšetkým v druhej polovici noci očakávame najmä na západe Slovenska a v Žilinskom kraji aj intenzívne búrky, ktoré budú sprevádzané intenzívnym dažďom, zosilnením vetra, prípadne aj krúpami,“ uviedol SHMÚ.

Po búrkach je potrebné očakávať v pondelok ochladenie. Kým v nedeľu má byť v najteplejších oblastiach na juhu Slovenska teplota okolo 30 stupňov, v pondelok to bude od 17 na Orave do 25 stupňov na krajnom juhovýchode Slovenska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko