Na hlavný obsah

Situácia v Japonsku je kritická, krajina rozširuje núdzový stav

Hospitalizáciu potrebuje cez 160 000 infikovaných.

Situácia v Japonsku je kritická, krajina rozširuje núdzový stav
Na ilustračnej snímke ľudia s rúškami na ulici v Tokiu. Foto: TASR/AP

Veľká časť Japonska v piatok (20. 8.) zaviedla núdzový stav alebo menej prísne, takzvané „kvázi núdzové“ opatrenia s cieľom zastaviť šírenie koronavírusu. Naďalej však pretrvávajú obavy, či sú tieto opatrenia účinné.

Počet pacientov vyžadujúcich hospitalizáciu v krajine prekročil 168 000 a začali sa objavovať správy o tom, že nemocnice odmietajú pacientov.

Na základe núdzového stavu, ktorý by mal podľa najnovšieho rozhodnutia vlády trvať do 12. septembra, by mali reštaurácie a bary zatvárať o ôsmej večer. Majú tiež zakázané podávať alkohol. Nákupné centrá by mali obmedziť počet zákazníkov v ich priestoroch.

Japonská vláda tento týždeň rozhodla rozšíriť núdzový stav, ktorý platil v 6 prefektúrach na 13 a „kvázi núdzový“ stav sa po novom týka 16 prefektúr, takže nejaký druh obmedzení v súčasnosti platí asi vo dvoch tretinách krajiny.

Podľa ministerstva zdravotníctva denný počet nových prípadov infekcie stúpol na 25 146, pričom priemer tento týždeň bol 20 307, zatiaľ čo minulý týždeň dosiahol len 14 729. Ochoreniu dosiaľ v krajine podľahlo asi 15 500 ľudí. Dovedna v krajine identifikovali takmer 1 250 000 prípadov.

Skúškou pre Japonsko bude aj organizácia paralympijských hier, ktoré v Tokiu odštartujú 24. augusta v ťažkej epidemickej situácii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet