Na hlavný obsah

Školy sa plošne zatvárať nebudú, negatívny test nebude podmienkou nástupu

Rodičia môžu požiadať o testy na dobrovoľné samotestovanie.

Školy sa plošne zatvárať nebudú, negatívny test nebude podmienkou nástupu
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ministerstvo školstva v utorok (17. 8.) oznámilo, že nebude zatvárať školy plošne, na nástup do nich nebude potrebný negatívny test na koronavírus a pri pozitívnom prípade sa bude postupovať podľa pravidiel Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. „Vyučovanie sa bude prerušovať len po triedach,“ povedal šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS).

„Naším cieľom je, aby sa žiaci vzdelávali v školách a aby sme školy nezatvárali plošne. Preto sú vo všetkých farbách COVID automatu školy od materských až po stredné otvorené,“ uviedol.

Pozrite si reportáž RTVS, ktorú pripravila Petra Pupalová:

Ozrejmil, že pri prvom nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy, ktoré trvá tri a viac po sebe nasledujúcich dní, predloží rodič škole písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti žiaka.

Len individuálne

Minister spresnil, že školy sa nebudú plošne zatvárať ani podľa covidového automatu, ani z rozhodnutia rezortu. Zatvárať sa budú môcť iba individuálne triedy, ak sa v nich objaví pozitívna osoba.

„Podľa platných pravidiel ÚVZ SR vtedy idú do karantény osoby, ktoré boli v kontakte s pozitívne testovaným človekom dva dni pred jeho testovaním. V tomto prípade prejde trieda na dištančnú výučbu, pokým sa neukončí 14-dňová karanténa. Rodičom vtedy tiež vzniká nárok na tzv. OČR, teda ošetrovné,“ ozrejmil Gröhling.

Dodal, že rodičia môžu aj v tom školskom roku ospravedlniť žiaka na maximálne päť po sebe idúcich vyučovacích dní. Nárok na OČR vtedy rodičom nevzniká.

Rúška sa budú na školách nosiť aj naďalej. Pre materské školy bude tiež povinné ranné meranie teploty. Pri základných a stredných školách to rezort odporúča.

Dobrovoľné samotestovanie

Pre tých, ktorí budú mať záujem dať sa otestovať, rezort poskytne kloktacie testy, a to pre základné a špeciálne základné školy. Žiakom základných, stredných a špeciálnych škôl, ktorých rodičia prejavia záujem, poskytnú prostredníctvom štátnych hmotných rezerv antigénové testy na dobrovoľné domáce samotestovanie.

Rodič žiaka, ktorý neabsolvoval PCR test, bude po novom môcť požiadať všeobecného lekára pre deti a dorast o test na protilátky proti ochoreniu COVID-19 po ukončení 14-dňovej karantény žiaka po kontakte s pozitívnou osobou a aj po pozitívnom výsledku domáceho samotestovania.

V prípade návratu z dovolenky Gröhling pripomenul, že rodina musí ísť do karantény, a to vrátane detí nad 12 rokov. „Výnimka platí len pre zaočkované osoby. PCR test si môžu spraviť až na piaty deň,“ konkretizoval.

Finančná pomoc

Rezort tiež poskytne školám financie na zvýšené náklady spojené so zabezpečením bezpečnej prevádzky škôl počas pandémie.

Materské školy a špeciálne materské školy dostanú konkrétne päť eur na každého zamestnanca a 150 eur na školu. Ostatné školy dostanú päťeurový príspevok na každého zamestnanca aj žiaka.

Školy o financie nemusia žiadať, dostanú ich automaticky a využiť ich môžu na zabezpečenie dezinfekcie, ochranných pomôcok či na iné náklady spojené s vytvorením bezpečného prostredia na školách.

Školský Semafor by onlineeditori on Scribd

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko