Na hlavný obsah

Škótsko eviduje najviac prípadov covidu od vypuknutia pandémie

V karanténe je aj premiérka Sturgeonová.

Škótsko eviduje najviac prípadov covidu od vypuknutia pandémie
Na snímke škótska premiérka Nicola Sturgeonová dostáva druhú dávku vakcíny proti koronavírusu od AstraZenecy. Foto: TASR/AP

V Škótsku za posledný deň pribudlo viac ako 7 100 novoinfikovaných koronavírusom, čo v konštitučnej krajine Spojeného kráľovstva predstavuje maximum od začiatku pandémie ochorenia COVID-19. Informovala o tom spravodajská stanica BBC. V izolácii je tiež premiérka Nicola Sturgeonová.

Škótsky minister zdravotníctva Humza Yousaf uviedol, že miestny zdravotnícky systém NHS sa ocitá pod značným tlakom. Napilno majú najviac sanitky zvážajúce do nemocníc pacientov s covidom. Hospitalizovaných je teraz 507 ľudí, z toho 52 leží na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Škótska premiérka Sturgeonová na twitteri uviedla, že sa musela uchýliť do samoizolácie po tom, ako bola v úzkom kontakte s osobou, u ktorej sa preukázala nákaza koronavírusom. Výsledok jej PCR testu bol však negatívny, čím môže ukončiť svoju karanténu, keďže je plne zaočkovaná.

Obzvlášť veľa novoinfikovaných je medzi deťmi a mladistvými, čo experti dávajú do súvislosti so začiatkom školského roka v polovici augusta. Panujú obavy, že sa rovnaký epidemický trend prejaví tiež v Anglicku, kde sa letné prázdniny končia tento týždeň.

Škótsko si z hľadiska šírenia nákazy vedie zle aj v porovnaní so zvyškom Spojeného kráľovstva, pripomína agentúra DPA. Takzvaná sedemdňová incidencia, teda počet infikovaných na 100 000 obyvateľov za posledný týždeň, je podľa oficiálnych údajov na hodnote 640, čo je takmer dvojnásobok oproti celoštátnemu priemeru 350.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet