Na hlavný obsah

Slováci prezradili, prečo odmietajú očkovanie. Finančná odmena by veľa ľudí nepresvedčila

Najviac odporcov je v Banskobystrickom kraji.

Slováci prezradili, prečo odmietajú očkovanie. Finančná odmena by veľa ľudí nepresvedčila
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spomedzi nezaočkovaných Slovákov 20,1 % deklaruje, že nemajú v úmysle dať sa zaočkovať proti ochoreniu COVID-19. Ďalších 11,3 % je nerozhodnutých. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre stranu SaS, ktorý sa uskutočnil od 21. do 27. júla na vzorke 1 000 respondentov. Liberáli ho prezentovali v pondelok (16. 8.).

Najčastejšie dôvody

Najviac odporcov očkovania je v Banskobystrickom kraji, kde vakcináciu odmieta 27 % ľudí. Nasledujú Žilinský (24 %) a Trnavský kraj (22 %). Na opačnej strane sú Bratislavský (15 %), Košický (17 %) a Prešovský s Trenčianskym krajom (18 %).

Podľa 35,7 % opýtaných vyvinuli vakcíny prirýchlo. Druhým najčastejším dôvodom (31,2 %) sú obavy z vedľajších účinkov a 24,6 % opýtaných deklaruje, že sú zdraví a nepotrebujú sa dať očkovať.

Takmer 20 percent (19,9) respondentov uviedlo, že im v tom bránia zdravotné prekážky ako alergie či dialýza. Piaty najčastejší dôvod bol, že sa „nechcú podvoliť nátlaku vlády a politikov“.

Finančný benefit

V prieskume tiež zaznela otázka „Ktorá forma odmeny by vás  najpravdepodobnejšie priviedla k rozhodnutiu sa dať očkovať?“ Spomedzi dosiaľ nezaočkovaných ľudí takmer polovica (48,9 %) uviedla, že zaočkovať sa nedá v žiadnom prípade, ani za finančnú odmenu.

Až 28,5 % deklarovalo úmysel nechať sa zaočkovať s tým, že nesúhlasia s odmeňovaním za očkovanie. Finančná odmena za očkovanie by zlákala 3,1 % opýtaných nezaočkovaných, lotéria len 0,9 % a vecný dar iba 0,5 %.

Medzi zaočkovanými respondentmi až 79,4 % hlásilo, že sa dali zaočkovať aj bez odmeny, s ktorou nesúhlasia. Finančná odmena by presvedčila 12,4 % z nich, lotéria 4,7 % a sprostredkovateľský bonus 1,9 %.

Ockovanie a opatrenia prieskum by onlineeditori on Scribd

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko