Na hlavný obsah

Slovenské zbrane v Británii zneužívajú na páchanie trestnej činnosti

Od roku 2018 sa použili pri 41 kriminálnych činoch.

Veľvyslanectvo Spojeného kráľovstva na Slovensku upozorňuje, že načierno dovážanými zbraňami zo Slovenska do Veľkej Británie sa páchajú zločiny. Slovenský výrobca takéto obvinenia odmieta. Vyriešiť problém s nelegálnym dovozom by sčasti mohla novela zákona o zbraniach a strelive.

Pištoľ G9, zbraň najnižšej kategórie D, si u nás môže kúpiť ktokoľvek od 18 rokov, a to aj bez zbrojného preukazu. Pištoľ na plynovú a poplašnú muníciu sa však po úprave hlavne môže zmeniť na smrtiacu zbraň.

„Vzhľadom na to, že legislatíva v našich dvoch krajinách je rozdielna, strelné zbrane pochádzajúce zo Slovenska využívajú kriminálne skupiny v Spojenom kráľovstve. Ide napríklad o pištoľ G9 od firmy Grand Power,“ vysvetlil veľvyslanec Spojeného kráľovstva na Slovensku Nigel Baker.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa Bakera sa zbrane od slovenskej firmy od roku 2018 údajne použili v Británii až 41-krát pri trestných činoch vrátane vraždy. Slovenský výrobca oponuje, že zbrane exportuje so súhlasom slovenských úradov.

„Problém je, že u nás niekto tieto zbrane kategórie D nakúpi a pašuje ich do Anglicka. To nie je naša vina, to je vina ich colnej stráže a polície, že si nevedia zabezpečiť doma poriadok,“ uviedol majiteľ spoločnosti Grand Power Jaroslav Kuracina.

Predseda brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽANO) priznáva, že oproti iným krajinám Európskej únie, máme na Slovensku k zbraniam voľnejší prístup a často sa tak môžu dostať na čierny trh.

Novela zákona o zbraniach a strelive by mala zamedziť zneužívaniu strelných zbraní na trestnú činnosť. Do prvého čítania v parlamente by sa mala dostať budúci mesiac.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko