Na hlavný obsah

Slovensko aj naďalej zelené, na celom území platia len mierne obmedzenia

Režim na hraniciach pre prvoočkovaných sa zmenil.

Slovensko aj naďalej zelené, na celom území platia len mierne obmedzenia
Na snímke diaľničný hraničný priechode Čunovo - Rajka a policajné kontroly. Foto: TASR

Od pondelka (2. 8.) je celé Slovensko na základe covidového automatu aj naďalej v zelenej fáze (monitoring). Vo všetkých okresoch tak platia len mierne obmedzenia.

Celkovo tak je zelených všetkých 79 okresov na Slovensku. Žiadny okres nie je žltý, ani oranžový či ružový s prísnejšími hygienickými opatreniami.

Mierne opatrenia

Vo fáze monitoringu platia len mierne obmedzenia. Negatívny PCR test potrebujete iba pri vstupe do vnútorných priestorov akvaparkov alebo na svadobné hostiny či kary.

Zmena na hraniciach

Ústavný súd SR v utorok (27. 7.) pozastavil účinnosť časti vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorou sa upravuje aktuálny režim na hraniciach. Konkrétne časť paragrafu 9 týkajúcu sa len zaočkovaných prvou dávkou, pre ktorý vydal opravné uznesenie vo štvrtok (29. 7.).

Pôvodné znenie oprávňovalo ľudí, ktorí sa zaočkovali prvou dávkou do 9. júla, sa už v prvý deň návratu zo zahraničia dať otestovať PCR testom a pri negatívnom výsledku ukončiť karanténu. Vzťahovalo sa to na návraty ľudí na Slovensko do 2. augusta 6.00 h.

Uznesenie zrušilo túto výnimku. Osoby zaočkované prvou dávkou tak musia ísť po návrate zo zahraničia do domácej karantény. PCR test môžu podstúpiť najskôr na piaty deň. V prípade negatívneho výsledku sa ich izolácia končí.

Zmeny sú platné zverejnením v zbierke zákonov, teda od soboty (31. 7.). Ostatné časti vyhlášky ostávajú v platnosti v pôvodnom znení zverejnenom 16. júla.

Vyhláška ÚVZ zo 16. júla by onlineeditori on Scribd

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko