Na hlavný obsah

Slovensko poslalo Maďarsku diplomatickú nótu, žiada dodržiavanie postupov

Reaguje tým na návštevu a vyjadrenia šéfa maďarského parlamentu.

Slovensko poslalo Maďarsku diplomatickú nótu, žiada dodržiavanie postupov
Na ilustračnej snímke maďarský parlament. Foto: TASR

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR zaslalo Maďarsku diplomatickú nótu. Žiada v nej, aby maďarská strana postupovala v zmysle zaužívaných a štandardných diplomatických postupov a vopred informovala slovenskú stranu o účele návštevy svojich štátnych predstaviteľov.

MZVEZ SR vyjadrilo sklamanie z účasti a vyjadrení predsedu maďarského parlamentu Lászlóa Kövéra na podujatí pri odhalení pamätníka vysídleným Maďarom v Šamoríne 2. augusta 2021, ktoré „neboli v duchu deklarovaného záujmu o dobré susedské vzťahy.“ Voči jeho vyjadreniam sa už v stredu (4. 8.) ohradil aj minister MZVEZ SR Ivan Korčok (nom. SaS).

„Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR pripomína, že je naďalej pripravené poskytnúť štandardnú logistickú podporu oficiálnym návštevám z Maďarska, nepoväzujeme však za vhodné, že sa slovenská strana až následne dozvedá o tom, na akých podujatiach sa vysokí politickí predstavitelia Maďarska zúčastňujú na území SR,“ uviedlo ministerstvo.

Maďarsko malo Slovensku informovať o dôvodoch Köverovej návštevy

Minister pripomenul, že oznámenie dôvodov návštevy vysokého predstaviteľa štátu, pokiaľ táto návšteva nie je na pozvanie prijímajúcej krajiny, je v diplomacii považované za normálny postup.

„Okrem iného aj preto, lebo hosťujúca krajina zodpovedá za bezpečnosť a zároveň je prejavom rešpektu z druhej strany dať vedieť čo tam idem robiť, v tomto prípade na Slovensko,“ uviedol vo svojom štvrtkovom (5. 8.) vyjadrení. V správaní maďarských predstaviteľov šéfovi slovenskej diplomacie chýbalo „trochu základného taktu“.

Maďarskej strane zároveň pripomenul, že Slovensko nie je Felvidék. „Používanie názvu Felvidék zo strany maďarských štátnych predstaviteľov, nie je, diplomaticky povedané, prejavom susedskej empatie,“ podotkol. Maďarských predstaviteľov zároveň požiadal, aby nedávali Slovensku lekcie z dejepisu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko