Na hlavný obsah

Slovensko priviezlo z Kábulu dohromady 24 ľudí, z toho osem Afgancov

Na palube bolo aj 10-mesačné dieťa.

Slovensko priviezlo z Kábulu dohromady 24 ľudí, z toho osem Afgancov
Na snímke zľava predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO), minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nom. SaS). Foto: TASR

„Naša misia bola úspešná a podarilo sa nám doviezť ľudí v bezpečí na Slovensko.“ Povedal to vo štvrtok (19. 8.) premiér SR Eduard Heger (OĽANO) k návratu vojenského špeciálu z Kábulu.

Ten priviezol do krajiny dohromady 20 ľudí, ďalších štyroch doviezli v spolupráci s Českou republikou. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) spresnil, že ide o 16 občanov SR a ich rodinných príslušníkov a osem Afgancov, ktorí spolupracovali so Slovákmi.

Títo už aj požiadali o azyl, aktuálne sú v karanténe. „Nachádzajú sa v záchytnom tábore v Humennom a sú v azylovej procedúre. Všetci boli bezpečnostne preverení,“ povedal Korčok.

Lietadlo Spartan priviezlo väčšinu tých, ktorých chcela vláda evakuovať. Z 18 ľudí na prioritnom zozname získala 18. Na palube bolo okrem iných aj 10-mesačné dieťa.

Museli použiť zbrane

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) spresnil, že záchranná misia od odletu z Malaciek trvala dohromady 55 hodín. Lietadlo bolo najprv v Baku a následne čakalo v Tadžikistane na povolenie pristáť v Kábule. Na palube boli aj príslušníci Ozbrojených síl SR vrátane špeciálnych jednotiek. Tí zabezpečili presun evakuovaných na letisko a následne do lietadla.

„Bezpečnostná situácia v Kábule je veľmi zlá. Prebiehajú tam prestrelky. Aj naši príslušníci museli použiť zbrane, aby ochránili ľudí, ktorí sa mali dostať do bezpečia,“ priblížil Naď.

Koordinácia so spojencami

To, či vláda pošle do Afganistanu aj ďalšie lietadlo, bude podľa Hegera závisieť aj od koordinácie so spojencami. Ešte v pondelok (16. 8.) uviedol, že Slovensko poskytne azyl desiatim občanom Afganistanu, ktorí v posledných rokoch intenzívne spolupracovali s krajinami Európskej únie.

Podľa Korčoka však nie je v kvóte 24 evakuovaných ani jeden z avizovanej desiatky. Toto vyjadrenie premiéra bolo podľa neho odpoveďou na prosby NATO a EÚ, ktoré „pôsobili v Kábule, mali tisícky afganských spolupracovníkov, tlmočníkov, ktorí sú v ohrození života“. Dodal, že vopred nevedeli, že občania SR a spolupracovníci naplnia kapacitu vojenského špeciálu. „Cítime povinnosť umožniť návrat domov občanom SR,“ vysvetlil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko