Na hlavný obsah

Slovensko v prvom zápase olympijskej kvalifikácie tesne zdolalo Rakúsko

Slováci mali veľkú prevahu no o výsledok sa museli strachovať.

Slovensko v prvom zápase olympijskej kvalifikácie tesne zdolalo Rakúsko
Na snímke Tomáš Jurčo a Libor Hudáček sa tešia z gólu. Foto: TASR

Slovenskí hokejoví reprezentanti úspešne vstúpili do olympijskej kvalifikácie. Vo svojom úvodnom zápase v bratislavskej D-skupine zdolali vo štvrtok (26. 8.) Rakúsko tesne 2:1.

Najbližšie sa stretnú v piatok s Poliakmi (19.15), ktorí v otváracom dueli turnaja prekvapujúco zvíťazili nad Bielorusmi 1:0.

Slováci mali na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu od úvodu herne navrch. Druhá formácia hneď pri svojom prvom striedaní zavrela Rakúšanov v ich obrannom pásme, Čerešňák naznačil strelu, namiesto nej však nabil Hudáčkovi, ktorý otvoril skóre.

Slovenský tím pokračoval aj v druhej tretine v aktivite a v 29. min sa dočkali druhého gólu – Gernát tvrdo vypálil od mantinelu a puk po delovke prepadol Kickertovi do bránky. 

V tretej tretine zverenci trénera Craiga Ramsayho dovolili súperovi vrátiť sa do zápasu po úspešnej dorážke Briana Leblera, no tesný náskok v závere ustrážili a zaznamenali tak víťazný štart do finálového turnaja olympijskej kvalifikácie.

Na ZOH 2022 v Peking kvalifikuje iba víťaz bratislavského podujatia. V základnej C-skupine olympijského turnaja sa stretne so Švédmi, Fínmi a ďalším úspešným kvalifikantom.

 Hlasy po zápase:

Marek Hrivík, kapitán SR: „Bol to ťažký zápas, predsa len veľa chalanov ešte nemalo za sebou žiadny duel v sezóne, najmä v tretej tretine bolo cítiť únavu a že nám chýba herná prax. Ale doviedli sme zápas do víťazného konca a ideme ďalej. V presilovkách bolo vidno, že ešte nie sme zohratí, nacvičovali sme ich iba dva dni. Verím, že v ďalšom zápase to bude lepšie. Na kapitánske céčko som hrdý, snažím sa ísť chalanom príkladom. Braňo Konrád nás podržal, rovnako ako na majstrovstvách sveta, je to vynikajúci brankár. S Poliakmi to bude v piatok náročné, vyhrali nad Bieloruskom, ukázali, že hokej hrať vedia. Treba sa na ten zápas dobre pripraviť.“

Ján Pardavý, asistent trénera SR: „Bolo cítiť, že to bol prvý zápas sezóny. Je ťažké nájsť tak rýchlo chémiu. Mali sme dobrý štart, dali sme rýchly gól, výrazne sme prestrieľali súpera. Druhý gól nám pomohol. Ak by sme dali ďalší, bol by to pokojný zápas. V tretej tretine sme si to sami skomplikovali, okolo 8.-9. minúty sme začali vymýšľať, dali sme šance súperovi, ktorý to využil na strelenie kontaktného gólu. V závere sme hrali umne, až na jednu šancu sme Rakúšanov nepustili k našej bránke. Výrazne nás podržal Braňo Konrád, nečelil veľa strelám, ale všetky boli ťažké. Proti Poliakom to bude podobné ako proti Rakúšanom, proti Bielorusku podali veľmi dobrý výkon, sú organizovaní. Nebude to nič jednoduché. Máme však taký skúsený tím, že to podľa mňa zvládneme.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport