Na hlavný obsah

Slovenský štvorkajak postúpil na olympiáde priamo do semifinále

Najúspešnejšia slovenská loď v piatok zabojuje o finále.

Slovenský štvorkajak postúpil na olympiáde priamo do semifinále
Na archívnej snímke slovenská posádka rýchlostných kanoistov K4 - Samuel Baláž, Denis Myšák, Erik Vlček a Adam Botek. Foto: TASR

Slovenský štvorkajak si v piatok (6. 8.) vybojoval priamy postup do semifinále pretekov K4 na 500 m na olympijských hrách v Tokiu. Slovenský tím v zložení Samuel Baláž, Denis Myšák, Erik Vlček a Adam Botek zdolali v druhej rozjazde iba Španieli, aj to len o 149 tisícin sekundy.

Iba dve lode si na kanáli Sea Forest Waterway vybojovali priamy postup do semifinále, ďalšie tri v poradí – Kanaďania, Rusi a Maďari, budú musieť ešte zabojovať vo štvrťfinále.

Z prvej rozjazdy si priamy postup do semifinále zaistili Nemci a Austrálčania. Sobotňajšie (7. 8.) semifinále má štart o 3.21 h SELČ, finálový boj o medaily príde na rad o 5.37 h SELČ.

Jediná konkurencia

Slováci podali v druhej rozjazde na 500 m v konkurencii štyroch ďalších lodí skvelý výkon. Krátko po štarte bolí síce až štvrtí, ale neskôr ako jediní reálne konkurovali Španielom na prvom mieste.

V polovici trate už boli zverenci Petra Likéra na druhom mieste a napokon ešte výrazne zvýšili svoj náskok pred Kanaďanmi a Rusmi. Maďari po nevydarenom úvode svoju jazdu predčasne „zabalili“ a do cieľa prišli o takmer 13 sekúnd za víťaznými Španielmi.

Favoriti na medailu?

Slováci sú v disciplíne K4 na 500 m tohtoroční vicemajstri Európy z poľskej Poznane a bronzoví medailisti z majstrovstiev sveta spred dvoch rokov z maďarského Szegedu. Práve tam získali miestenku pre účasť na OH v Tokiu, kde patria do užšieho okruhu kandidátov na medaily.

Práve „káštvorka“ je dlhodobo najúspešnejšia slovenská loď v konfrontácii so svetovou špičkou. Z olympijských hier má v novom tisícročí na konte už tri medailové zásahy. V Aténach 2004 to bol bronz, v Pekingu 2008 aj Riu de Janeiro 2016 striebro.

Vo všetkých troch prípadoch však išlo o 1000-metrovú vzdialenosť. V porovnaní s Riom pred piatimi rokmi v slovenskej lodi naďalej sedí len dvojica Erik Vlček a Denis Myšák. Juraj Tarr a Tibor Linka už ukončili svoje kariéry, aktuálne ich nahradili Samuel Baláž a Adam Botek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport