Na hlavný obsah

Slovenský štvorkajak sa postaral o ďalšiu medailu. Získal bronz

Ide o štvrtý cenný kov na OH 2020.

Slovenský štvorkajak sa postaral o ďalšiu medailu. Získal bronz
Na snímke slovenská posádka rýchlostných kanoistov K4 v zložení Samuel Baláž, Denis Myšák, Erik Vlček a Adam Botek sa teší v cieli zo zisku bronzovej medaily na 500 m na OH 2020. Foto: TASR

Slovenský štvorkajak v zložení Samuel Baláž, Denis Myšák, Erik Vlček, Adam Botek získal na OH 2020 bronzovú medailu v K4 na 500 m. V sobotnom (7. 8.) finále finišoval tretí so stratou 1,315 s na víťazných Nemcov Maxa Lemkeho, Toma Liebschera, Ronalda Rauheho a Maxa Rendschmidta. Striebro putuje do Španielska.

Pre výpravu SR je to štvrtý cenný kov v Tokiu. Strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková sa stala olympijskou šampiónkou v trape, na striebornej pozícii skončili vodný slalomár Jakub Grigar v K1 a golfista Rory Sabbatini.

„Káštvorka“ sa v Tokiu postarala o piaty olympijský kov pre slovenskú rýchlostnú kanoistiku v ére samostatnosti. Na OH 2016 v Riu da Janeiro i na OH 2008 v Pekingu získala slovenská vlajková loď striebro, na OH 2004 v Aténach bola bronzová – vždy na 1000 m trati.

Rekordér Vlček

Pri všetkých úspechoch bol Vlček, ktorý sa na rekordnej šiestej olympiáde dočkal štvrtého olympijského kovu po bronze z Atén 2004 a strieborných kovoch z Pekingu 2008 a Ria de Janeiro 2016. Rodák z Komárna je fenoménom svetovej kanoistiky – desaťnásobný majster sveta a jedenásťnásobný majster Európy.

V rebríčku najúspešnejších slovenských športovcov na olympijských hrách patrí Vlčekovi desiata priečka. Z pohľadu kvality cenných kovov sú pred ním len olympijskí víťazi.

„Cítime najmä úľavu. Stres a tlak predtým boli obrovské. Keď človek cíti, že má na to, aby získal bronz a stojí na štarte, všetko sa mu premietne v hlave. Vtedy si uvedomíme, že hocijaká malá chyba nás môže stáť dobrý výsledok. Každá maličkosť v takom prípade zaváži. Sme veľmi šťastní, že sme to dokázali,“ uviedol Vlček v prvej reakcii pre RTVS.

„Tvrdá robota, ktorú sme odvádzali od chvíle, keď sme získali olympijskú miestenku až doteraz, je niečo neskutočné. Obhájili sme naše medailové priečky od majstrovstiev sveta cez Európu až po túto olympiádu. Som neskutočne šťastný, je naozaj niečo úžasné stáť na pódiu na olympijských hrách,“ doplnil Baláž.

Najkrajší deň v živote

„Táto medaila z K4 je výborná náplasť. Najmä na túto disciplínu sme sa pripravovali, preto sme aj očakávali lepší výsledok ako v K2. Toto je najkrajší deň v mojom živote. Dúfam, že ešte niekoľko pretekov sa to bude opakovať, aby sme si ich spolu užili. Som rád, že Vlček na svojej poslednej olympiáde získal bronz a teraz si ideme užiť voľno,“ neskrýval svoju radosť Botek.

„Som šťastný, že sme opäť mohli stáť na stupňoch víťazov. Bolo to veľmi tesné, ale v cieli som videl, že sme na treťom mieste. Išli sme do toho naplno až do záveru, lebo sme vedeli, že to bude jedna ‚lajna‘ a bude sa rozhodovať až v posledných metroch,“ uzavrel pre RTVS Myšák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport