Na hlavný obsah

Sme rodina sa odmieta zúčastniť na schôdzi o odvolávaní Mikulca

Návrh na odvolanie podáva opozičný Smer-SD.

Sme rodina sa odmieta zúčastniť na schôdzi o odvolávaní Mikulca
Na snímke minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Foto: TASR

Koaličná rada mala v pondelok (23. 8.) rokovať okrem iného aj o návrhu na odvolávanie ministra vnútra, ktorý predkladá opozičný Smer-SD.

Jej rokovanie však v pondelok nebude, jedným z dôvodov je aj neprítomnosť premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), ktorý je na zahraničnej pracovnej ceste na Ukrajine. Koaliční lídri by sa mali stretnúť budúci pondelok 30. augusta.

Robert Fico (Smer-SD) tvrdí, že Roman Mikulec mal navštevovať takáčovca Mateja Zemana v jeho byte a koordinovať s ním výpovede. Odvolávať ho chcú aj pre podozrenie z brania úplatkov. Koaliční partneri tvrdia, že ministra vnútra podporia, až na Sme rodina. Tá sa schôdze nezúčastní.

Po prvý raz čelil Mikulec odvolávaniu v polovici júna. Návrh však neprešiel, druhýkrát mala byť schôdza 25. júla, ale koalícia ju podľa predsedu Smeru-SD zmarila. Návrh na odvolávanie ministra vnútra podáva Smer po tretíkrát. Chcú preto zvolať mimoriadnu schôdzu, keďže riadna bude až v septembri.

„My máme akože teraz čakať so založenými rukami do 20. septembra, celý ďalší mesiac? No ani nás nehne. V pondelok podávame nový návrh na odvolanie Mikulca,“ slová Fica odzneli v Radiožurnále na Rádiu Slovensko.

Sme rodina sa na schôdzi nezúčastní

Premiér uviedol, že minister vnútra má jeho dôveru. „Mám pocit, že ten človek stráca úplne všetku súdnosť. Vedeli sme, že zvykne klamať, ale už rozmýšľam, kedy vlastne hovorí pravdu,“ povedal na adresu Fica predseda vlády Heger. „Čo sa týka samotnej schôdze, je to na rozhodnutí poslancov parlamentu,“ dodal.

Líder SaS Richard Sulík ministrovi vnútra tiež dôveruje. Od júna, keď sa vyjadroval pred jeho prvým odvolávaním v parlamente, to ani dnes nevidí inak. „Za SaS môžem povedať, že pána Mikulca podporíme,“ povedal Sulík.

Hnutie Sme rodina, ktoré má spomedzi koaličných partnerov s Mikulcom najväčší problém, sa na jeho odvolávaní nezúčastní.

„Mám veľmi veľa výhrad proti konaniu niektorých ľudí na ministerstve vnútra, ale to si budem riešiť s premiérom a predsedom OĽANO. To si vyriešime inou formou, ale určite nebudem dávať náboje Robertovi Ficovi, ktorý to zneužíva na svoju vlastnú ochranu,“ vyjadril sa predseda parlamentu a šéf Sme rodina Boris Kollár.

Najmenšia koaličná strana Za ľudí má na Mikulca otázky, no podľa Juraja Šeligu návrh Smeru-SD je marketingový a nebudú ho podporovať.

Ak Robert Fico podá návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady ešte v pondelok, predseda parlamentu musí určiť dátum jej konania do siedmich dní. Odvolávanie ministra vnútra by tak mohlo byť v pondelok 30. augusta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko