Na hlavný obsah

Španielsko je očkovacím lídrom v EÚ, má 61 % plne zaočkovanej populácie

Predstavuje to takmer 34 miliónov obyvateľov.

Španielsko je očkovacím lídrom v EÚ, má 61 % plne zaočkovanej populácie
Deväťdesiatpäťročný Antonio Garcia tancuje so zdravotnou sestrou pred očkovaním v Madride. Foto: TASR/AP

Španielsko má 61,10 percenta plne zaočkovaných obyvateľov a v tomto ukazovateli je prvé medzi krajinami Európskej únie. Vo štvrtok (12. 8.) o tom informovala agentúra AFP.

Úplne zaočkovaných je viac ako 28,9 milióna obyvateľov, čo predstavuje 61,10 percenta populácie, napísala na svojej webovej stránke španielska verejnoprávna televízia RTVE.

Aspoň jednu dávku dostalo viac ako 33,87 milióna ľudí, čo predstavuje 71,38 percenta obyvateľstva. Španielsko má viac ako 47 miliónov obyvateľov.

Taliansko má podľa AFP úplne zaočkovaných 57,7 percenta obyvateľov, Francúzsko 56 % a Nemecko 55 %. V Bulharsku je úplne zaočkovaných necelých 15 % obyvateľov. V Spojenom kráľovstve má ukončené očkovanie približne 60 % ľudí a v USA 50 %.

Španielsku k výsledku pomohla i dôvera vo verejné zdravotníctvo a vo vakcíny, uviedol pre AFP profesor sociológie Josep Lobera z Madridskej autonómnej univerzity. Lobera je členom výboru pre očkovaciu stratégiu, ktorá je pracovnou skupinou španielskej vlády pre očkovanie.

Na základe júnového prieskumu univerzity Imperial College v Londýne, ktorý sa uskutočnil v 15 krajinách, dôveruje vakcínam 79 % Španielov. V USA je to 62 % a vo Francúzsku 56 % obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet