Na hlavný obsah

Spojené kráľovstvo uvalilo na Bielorusko nové sankcie, pridali sa aj USA a Kanada

Lukašenko obratom Londýnu odkázala, nech sa nimi "zadusí".

Spojené kráľovstvo uvalilo na Bielorusko nové sankcie, pridali sa aj USA a Kanada
Na kombosnímke zľava britská vlajka a bielorusky prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TARS/AP, fotokoláž: RTVS

Spojené kráľovstvo v pondelok (9. 8.) prijalo nové ekonomické sankcie voči Bielorusku. Sankcie okrem iného zakazujú vývoz bieloruských ropných produktov a potaše. Británia ich prijala v snahe vyvinúť tlak na režim bieloruského lídra Alexandra Lukašenka, ktorý Londýnu obratom odkázal nech sa novými sankciami „zadusí“, informuje agentúra Reuters.

Pre zavedenie nových sankcií sa Londýn rozhodol na prvé výročie od kontroverzných prezidentských volieb. Chce nimi potrestať Lukašenkov režim za to, že ničí demokraciu a porušuje ľudské práva.

Terčom sankcií je obchod s bieloruskými štátnymi podnikmi, vládne financie a letecká doprava, vrátane zákazu, aby britské firmy poskytovali technickú pomoc Lukašenkovej flotile luxusných lietadiel.

Sankcie západu mali zatiaľ na Lukašenka, ktorý vládne bývalej sovietskej republike už od roku 1994, len malý vplyv a neprinútili ho zmeniť politiku, v rámci ktorej tvrdo zasahuje proti svojim politickým odporcom.

Sankcie sa sprísnili už po odklone lietadla s Pratasevičom

Agentúra AP poukázala na eskaláciu západných sankcií proti Bielorusku a jeho lídrom. Tie boli uvalené najprv za potláčanie protestov proti falšovaniu prezidentských volieb a Lukašenkovmu znovuzvoleniu a sprísnené boli, keď Bielorusko prinútilo civilné lietadlo na linke z Atén do Vilniusu pristáť v Minsku, aby úrady mohli zatknúť opozičného novinára Ramana Prataseviča, cestujúceho na palube stroja.

„Tieto sankcie ukazujú, že Spojené kráľovstvo neakceptuje Lukašenkovo konanie od podvodných volieb,“ uviedol vo vyhlásení britský minister zahraničia Dominic Raab. „Výrobky Lukašenkovho štátneho priemyslu sa nebudú v Británii predávať a naše letecké spoločnosti sa nedotknú jeho flotily luxusných lietadiel,“ dodal.

Británia v rámci nových sankcií pritvrdzuje

Balík sankcií obsahuje aj obmedzenia obchodu s potašou, ropnými výrobkami, technikou využiteľnou na odpočúvanie a sledovanie a výrobkami používanými pri výrobe cigariet.

Britským investorom je zakázaný nákup cenných papierov vydaných bieloruským štátom alebo poskytovanie poistenia a zaistenia bieloruským štátnym orgánom. Bieloruským leteckým dopravcom bude navyše zakázané preletieť alebo pristáť v Británii. Londýn tiež sprísnil zbrojné embargo na Bielorusko.

Nové sankcie zaviedli aj USA

Americký prezident Joe Biden v pondelok tiež podpísal výkonné nariadenie zavádzajúce nové sankcie proti bieloruskému režimu. Dosiaľ najrozsiahlejší balík sankcií USA proti Minsku sa vzťahuje na fyzické a právnické osoby vrátane jednej z najväčších bieloruských štátnych spoločností Belaruskali, banky Absolut prepojenej na Lukašenkov režim či bieloruského olympijského výboru.

Postihnuté osoby a subjekty sú podľa Washingtonu zodpovedné za potláčanie demokracie a ľudských práv, alebo za pranie špinavých peňazí. Ich zaradenie na americký sankčný zoznam podľa stanice CNN navrhla exilová líderka bieloruskej opozície Cichanovská na nedávnom stretnutí so šéfom Bieleho domu.

„V tento deň pred rokom sa ľudia v Bielorusku usilovali o to, aby boli ich hlasy vypočuté a svoju vlastnú budúcnosť (chceli) sformovať prostredníctvom toho najzákladnejšieho prejavu demokracie – volieb,“ citovala z Bidenovho vyhlásenia pri tejto príležitosti stanica CNN.

„Namiesto rešpektovania jasnej vôle bieloruského ľudu sa Lukašenkov režim dopustil volebného podvodu, po ktorom nasledovali brutálne represie na potlačenie odporu,“ dodal americký prezident.

Tvrdšie sankcie oznámila aj Kanada

Kanada v pondelok tiež zaviedla na Bielorusku nové sankcie na protest voči „hrubému a systematickému porušovaniu ľudských práv“ zo strany tamojšieho režimu.

Kanadský minister zahraničných vecí Marc Garneau uviedol, že nové sankcie sú zamerané na bieloruské prevoditeľné cenné papiere a nástroje finančného trhu, financovanie dlhov či ropné a potašové produkty.

Kanada k uvaleniu nových sankcií pristúpila, rovnako ako Británia i USA, v deň prvého výročia sporných prezidentských volieb. „Obrovské bezprávie, ktorého sa bieloruská vláda dopúšťa voči svojmu ľudu, odvtedy neprestalo… tieto (sankčné) opatrenia zintenívnia tlak na bieloruské vedenie,“ dodal Garneau.

Kanada do dnešného dňa sankcionovala celkovo 72 bieloruských predstaviteľov a 5 inštitúcií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet