Na hlavný obsah

Spojené štáty zatiaľ z Afganistanu evakuovali cez 3 000 ľudí

V krajine však stále zostávajú tisíce Američanov.

Spojené štáty zatiaľ z Afganistanu evakuovali cez 3 000 ľudí
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spojené štáty doteraz z Afganistanu evakuovali 3 200 ľudí, v utorok (17. 8.) vojenské lietadlá odviezli 1 100 Američanov a ľudí, ktorí majú v USA trvalý pobyt. Informovala o tom v stredu (18. 8.) agentúra Reuters s odvolaním sa na vyjadrenie nemenovaného činiteľa Bieleho domu.

„Očakávame, že teraz, keď sa nám podarilo proces evakuácie naštartovať, budú čísla stúpať,“ uviedol predstaviteľ americkej administratívy.

Hovorca amerického ministerstva zahraničia Ned Price v utorok oznámil, že Spojené štáty už stiahli z Afganistanu všetok personál svojho veľvyslanectva v Kábule. Na mieste zostávajú len niektorí diplomati, ktorí dohliadajú na evakuáciu ďalších Američanov alebo ich afganských spolupracovníkov.

V Afganistane stále zostali tisícky

Na letisku v Kábule na bezpečnosť dohliada 4 000 amerických vojakov, čo je o tisícku viac ako v pondelok. Washington tam chce mať až 6 000 príslušníkov ozbrojených zložiek.

Hovorca amerického ministerstva obrany John Kirby v utorok predpovedal, že po prílete armádnych posíl by Američania mohli z Kábulu prepravovať 5 000 až 9 000 ľudí denne. Podľa jeho odhadu je v Afganistane asi 5 000 až 10 000 Američanov, ktorých sa budú evakuácie týkať. S vlastným odhadom počtu Afgancov, ktorí majú tiež nárok na evakuáciu vďaka spolupráci s Američanmi, Kirby neprišiel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet