Na hlavný obsah

Štát nájomné byty stavať nebude, chce ich odkupovať od investorov

Samosprávy to za dobrý nápad nepovažujú.

Štát byty stavať nebude, odkúpi ich od investorov. Umožniť to má navrhovaný zákon o podpore štátneho nájomného bývania. Rozhodovať o tom, kto byty postaví a dostane daňovú úľavu, bude nová agentúra. Samosprávy návrh kritizujú, výhrady má aj ministerstvo financií.

Samosprávy, ktoré už dnes poskytujú nájomné bývanie, upozorňujú, že prijatím zákona o podpore štátneho nájomného bývania by sa dostali do nevýhody.

„V situácii, keď samospráva musí mať medzi svojimi nájomcami naozaj striktne regulovaný príjem uchádzača o tento byt a v tomto zákone nie je žiadna regulácia, tak samospráva sa dostáva do extrémne nevýhodného postavenia. My si myslíme, že všetci poskytovatelia nájomného bývania by mali mať rovnaké podmienky,“ uviedla viceprezidentka Únie miest Slovenska Jana Červenáková.

Štát totiž nebude nové byty stavať, ale vykupovať od developerov. Odborník na reality hovorí, že v čase, keď ceny bytov dosahujú historické maximum, to nie je dobrý nápad.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ešte sa zníži počet voľných bytov pre ľudí a zvýšia sa ceny. Toto považujem za nesprávne. Naopak, štát by mal prísť s návrhom, ako rýchlo zmeniť územné plány, ako urýchlene stavať a zväčšiť podiel voľných bytov na trhu,“ povedal prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Ján Palenčár.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko