Na hlavný obsah

Strážcovia národných parkov sa stretávajú aj s vyhrážkami. Vo svete ich o život prišli stovky

Asi 40 slovenských strážcov sa stretlo v NP Muránska planina.

V posledný júlový deň si pripomíname svetový deň Strážcov národných parkov. Po celom svete si spomínajú na strážcov, ktorí prišli pri výkone svojho povolania o život. V Národnom parku Muránska planina sa v sobotu (31. 7.) stretlo približne 40 slovenských strážcov.

Od roku 2009 pri výkone svojej funkcie zahynulo vo svete približne 1 300 strážcov. „Najčastejším dôsledkom úmrtia bolo zastrelenie pytliakmi, druhá veľká skupina bola usmrtenie zvieratami a potom tá tretia skupina boli klasické nehody pri výkone práce, havárie áut, vrtuľníkov,“ ozrejmil Dan Harťanský, prezident Asociácie strážcov chránených území Slovenska.

Na Slovensku aktuálne pôsobí približne 100 profesionálnych a takmer 500 dobrovoľných strážcov prírody. Na rozlohu našich chránených území je to stále málo. Aj oni sa pri svojej práci stretávajú so slovnými útokmi, vyhrážkami či vulgarizmami.

„Niekedy sa turisti náhodne ocitnú niekde, kde by nemali byť. Ale potom sú to vyslovene motorkári, ktorí zámerné vchádzajú do týchto území a poškodzujú nám prírodu,“ hovorí Ivana Ilavská, strážkyňa chráneného územia v Bielych Karpatoch.

„Strážca je oprávnený dať na mieste blokovú pokutu, môže takúto osobu zadržať, môže odviesť na základňu policajného zboru aj za použitia donucovacích prostriedkov,“ upozorňuje Harťanský.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko