Na hlavný obsah

Štvrtkové tornádo v Petkovciach mohlo mať podľa SHMÚ silu F2

Bolo to už druhé tornádo na území Slovenska v tomto roku.

Štvrtkové tornádo v Petkovciach mohlo mať podľa SHMÚ silu F2
Obcou Petkovce v okrese Vranov nad Topľou sa vo štvrtok večer 5. augusta 2021 prehnalo tornádo, poškodilo niekoľko domov (na snímke). Foto: TASR

Tornádo, ktoré sa objavilo vo štvrtok (5. 8.) večer v obci Petkovce v okrese Vranov nad Topľou mohlo mať silu F2, zhodnotil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Na Slovensku sa už v tomto roku jedno tornádo vyskytlo, a to 22. apríla v obci Ploské. To štvrtkové však bolo silnejšie, o čom svedčia aj rozsiahlejšie škody, ktoré spôsobilo. „Došlo k závažnejšiemu poškodeniu striech domov, ako aj k vyvráteniu alebo vylomeniu väčších stromov,“ skonštatovalo SHMÚ.

Zaznamenané škody môžu podľa SHMÚ odpovedať sile IF2 na medzinárodnej stupnicy sily tornád, rýchlosť vetra mohla dosahovať okolo 200 km/h. „Pre presnejšie stanovenie sily tornáda je nutný podrobnejší prieskum škôd v oblasti,“ dodal ústav. Sila tornáda sa určuje práve na základe rozsahu spôsobených škôd.

Pozrite si viac v reportáži RTVS, ktorú pripravila Viktória Doričová:

Tornádo sa podľa SHMÚ vo štvrtok nevyskytlo len na Slovensku, ale aj v juhovýchodnom Poľsku, kde zaznamenali hneď dve – Rzeszów a Józefów.

„V tento deň sa v karpatskej oblasti vlnil studený front, v rámci ktorého postupovala z Maďarska cez Slovensko do Poľska plytká tlaková níž. Tesne pred jej prechodom cez naše územie vznikli v okolí Slanských vrchov prehánky a s jednou z nich bolo spojené aj tornádo v obci Petkovce,“ dodali meteroloógovia s tým, že v oblasti nezaregistrovali ani jeden blesk, čo naznačuje možný vznik tornáda bez búrky. „Podrobnejšiu analýzu situácie prinesieme neskôr,“ uzavreli SHMÚ.

Tornádo pri prehánke je výnimočné

Predpovedať výskyt tornád je náročné, najčastejšie sa ale vyskytujú pri takzvaných supercelárnych búrkach, ktoré bývajú sprevádzané veľkou bleskovou aktivitou. „Naozaj málokto by očakával, že sa tornádo vyskytne pri búrke,“ skonštatovala pre Rádiožunál na Rádiu Slovensko meteorologička Martina Sadloňová.

Varovným signálom pred prichádzajúcim tornádom môže byť takzvaný funnel cloud, čiže akoby lievik, ktorý sa spúšťa z oblaku. Meteorologička v takejto situácii odporúča schovať sa do bezpečia domov, najlepšie na nižšie podlažia a v prípade, že sú v dome schody, ukryť sa práve pod nimi.

„Je veľmi ťažké povedať, pri ktorých búrkach vzniknú tornáda,“ dodala Sadloňová s tým, že tornáda sa zrejme budú na území Slovenska vyskytovať naďalej. Je podľa nej ale náročné predpovedať, ako často a v ktorých oblastiach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko