Na hlavný obsah

Súd obmedzil osobnú slobodu Navaľného hovorkyni

Kira Jarmyšová dostala 18 mesiacov obmedzenia slobody.

Súd obmedzil osobnú slobodu Navaľného hovorkyni
Hovorkyňa ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného Kira Jarmyšová. Foto: ČTK/AP

Ruský súd odsúdil hovorkyňu opozičného politika Alexeja Navaľného Kiru Jarmyšovú na 18 mesiacov obmedzenia slobody. Podľa súdu porušila hygienické normy účasťou na demonštrácii za Navaľného oslobodenie. Informovala aj to agentúra TASS.

Jarmyšová sa v nasledujúcom roku a pol nesmie zúčastňovať na masových podujatiach a navštevovať miesta, kde sa konajú. Takisto jej zakázali bez upozornenia úradov zmeniť trvalé bydlisko.

Jarmyšová tiež bez povolenia nesmie opustiť Moskvu a priľahlú Moskovskú oblasť. Má tiež povinnosť hlásiť sa raz za mesiac na kontrolu. Obžaloba žiadala dva roky obmedzenia slobody.

Už začiatkom augusta vymeral ten istý súd takmer totožný trest Ľubov Sobolovej, ktorá je blízkou spolupracovníčkou Navaľného. Rovnako ako Jarmyšová sa dopustila previnenia účasťou na nepovolenej demonštrácii za oslobodenie opozičného predáka, ktorý je vo väzbe od 17. januára tohto roku.

Rok odňatia slobody s ročnou podmienkou si tento mesiac vyslúžil za porušenie hygienických opatrení účasťou na proteste aj Navaľného brat Oleg. Rovnakému obvineniu čelí aj Maria Aľochinová z punkovej a feministickej skupiny Pussy Riot a ďalší opoziční aktivisti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet