Na hlavný obsah

Súd s Kosíkom v kauze vydierania odročili. Obvinený sa zdržiava v zahraničí

Vyhýba sa trestu.

Súd s Kosíkom v kauze vydierania odročili. Obvinený sa zdržiava v zahraničí
Na snímke obžalovaný i odsúdený Ľuboš Kosík. Foto: TASR

Pojednávanie s Ľubošom Kosíkom v kauze vydierania odročil Okresný súd Bratislava I na neurčito. Kosíka už skôr právoplatne odsúdili na 14 rokov za falšovanie zmeniek. Vydieranie má mať úzky súvis práve s týmto skutkom. Dlhodobo sa zdržiava v zahraničí, čím sa vyhýba trestu.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Bohdan Čeľovský privítal, že okresný súd začal konať v obžalobe, ktorá bola podaná ešte v roku 2016.

„Skutok sa týka vydierania, má úzky súvis s predchádzajúcim odsúdením menovaného za falšovanie zmeniek. De facto ide o zmenky voči tomu istému subjektu, kde sa najskôr pokúsil fyzickým útokom vydierať poškodeného, aby podpísal tieto zmenky v hodnote 2,4 milióna eur. Keď nebol úspešný, došlo k sfalšovaniu, za čo bol menovaný právoplatne odsúdený,“ spresnil prokurátor.

Obžaloba navrhuje vymerať Kosíkovi za vydieranie 20-ročný nepodmienečný trest. Spoluobžalované sú aj ďalšie dve osoby. Keďže sú stíhané za prečiny, kde je krátka premlčacia doba, súd ich vylúčil na samostatné konanie. „Čo sa týka obžalovaného Ľuboša K., tam sme navrhovali, aby súd konal ako proti ušlému. Uvidíme, aký bude ďalší postup,“ dodal Čeľovský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko