Na hlavný obsah

Súd v Grécku odmietol zastaviť povinné očkovanie zdravotníkov

Proti zákonu protestovali tisíce ľudí.

Súd v Grécku odmietol zastaviť povinné očkovanie zdravotníkov
Protesty proti povinnému očkovaniu zdravotníkov v Aténach. Foto: TASR/AP

Grécky najvyšší správny súd v pondelok (30. 8.) zamietol žiadosť odborov, aby pozastavil účinnosť zákona, ktorý nariaďuje povinné očkovanie personálu v nemocniciach a opatrovateľských domoch. O rozsudku informujú grécke médiá. Pre toto opatrenie sa konali minulý týždeň štrajky zdravotníkov a v nedeľu (29. 8.) vyšli do ulíc tisíce ľudí.

Podľa Odborového zväzu zamestnancov v nemocniciach (POEDI) nový zákon porušuje ústavné práva gréckych zdravotníkov. S týmto argumentom sa ale najvyšší správny súd nestotožnil. Odborový zväz podal ešte inú žiadosť na zrušenie zákona, ktorú súdy ešte neprerokovali. POEDI tiež podporil zamestnancov, ktorí vo štvrtok (26. 8.) päť hodín štrajkovali proti zákonu.

Zákon môže spôsobiť nedostatok personálu

Hovorca gréckej vlády v pondelok povedal, že povinné očkovanie zdravotníkov je kľúčové pre budúci vývoj epidémie. Podľa zákona, ktorý má začať platiť od 1. septembra, bude možné poslať na nútenú a neplatenú dovolenku zamestnancov v zdravotníckych zariadeniach, ktorí nie sú naočkovaní aspoň prvou dávkou vakcíny proti koronavírusu.

Podobná povinnosť platí od polovice augusta aj pre zamestnancov v opatrovateľských domoch. Kritici zákona ale namietajú, že jeho striktné dodržiavanie by mohlo viesť k nedostatku personálu a k ohrozeniu fungovania nemocníc.

Podľa agentúry AP vyšlo na protest proti novej povinnosti v nedeľu do ulíc druhého najväčšieho gréckeho mesta Solún až 10 000 ľudí. Zhruba 8 000 ľudí sa ich zhromaždilo v Aténach, kde sa časť demonštrantov násilne stretla s políciou. Tá musela použiť slzný plyn a vodné delá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet