Na hlavný obsah

Súd v USA potvrdil trest smrti pre muža, ktorý zastrelil 9 Afroameričanov v kostole

Svoj čin plánoval niekoľko mesiacov.

Súd v USA potvrdil trest smrti pre muža, ktorý zastrelil 9 Afroameričanov v kostole
Na snímke Dylann Roof, ktorému odvolací súd potvrdil trest smrti. Foto: TASR/AP

Americký federálny odvolací súd v stredu (25. 8.) potvrdil trest smrti pre belocha Dylanna Roofa, ktorý v júni 2015 postrieľal v kostole černošskej evanjelickej komunity v Charlestone v Južnej Karolíne deväť černošských veriacich. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Roof v odvolaní okrem iného tvrdil, že ho mali vyhlásiť za nespôsobilého postaviť sa pred súd, ktorý predtým rozhodol o jeho vine. Trojčlenný panel sudcov odvolacieho súdu v Richmonde vo Virgínii však tento argument odmietol.

„Jednoduchým záznamom či analýzou zákonov a precedensov nemožno vyjadriť celú hrôzu z toho, čo Roof urobil,“ uviedli vo svojom komentári sudcovia. „Za jeho zločiny mu prináleží najťažší trest, aký môže spravodlivá spoločnosť uložiť,“ dodali.

Roof sa predtým k činu priznal. Vyšetrovateľom oznámil, že chcel rozpútať rasovú vojnu. Svoj čin plánoval niekoľko mesiacov a pred útokom zverejnil na internete rasistický manifest, v ktorom hlásal nenávisť k „hlúpym a násilníckym“ černochom. V decembri 2016 ho porota uznala vinným v 33 bodoch obžaloby. V januári 2017 bol nad Roofom vynesený trest smrti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet