Na hlavný obsah

Súd zamietol Navaľného žalobu na Peskova, ktorý ho označil za agenta CIA

Líder opozície žiadal verejné ospravedlnenie.

Súd zamietol Navaľného žalobu na Peskova, ktorý ho označil za agenta CIA
Na snímke ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. Foto: TASR/AP

Moskovský súd v utorok (10. 8.) podľa očakávania zamietol žalobu uväzneného opozičného politika Alexeja Navaľného na hovorcu ruského prezidenta Dmitrija Peskova pre nactiutŕhanie. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na oznámenie súdu. Peskov sa k žalobe odmietol vyjadriť.

Líder opozície sa domáhal toho, aby hovorca Kremľa poprel svoje tvrdenia, že Navaľného riadi americká spravodajská služba CIA. Navaľnyj súd žiadal, aby Peskovove výroky uznal za nezodpovedajúce skutočnosti a poškodzujúce jeho česť, dôstojnosť a povesť.

Zároveň chcel, aby hovorcovi prezidenta Vladimira Putina nariadili zverejniť na webe Kremľa vyvrátenie jeho vyjadrenia.

„Rozhodnutím obvodného súdu v Moskve sa zamietli návrhy v žalobe Navaľného proti Peskovovi o ochrane cti, dôstojnosti a obchodnej povesti,“ citovala agentúra TASS stručné vyjadrenie hovorkyne súdu k danému prípadu.

Otrava a hospitalizácia

Navaľnyj vlani v auguste skolaboval pri lete zo sibírskeho Tomska do Moskvy. Lietadlo muselo pristáť v Omsku, kde opozičníka hospitalizovali. Neskôr úrady dovolili jeho prepravu v bezvedomí do Berlína, kde sa Navaľnyj zotavil.

Podľa Nemecka kritika Kremľa otrávili nervovo paralytickou látkou zo skupiny novičok, ktorú vyvíjal niekdajší Sovietsky zväz. Navaľnyj následne povedal, že za strojcu svojej otravy považuje Putina.

Kremeľ obvinenia odmietol ako „úplne neopodstatnené a neprijateľné“ a očierňujúce. Putinov hovorca Peskov vtedy povedal, že s Navaľným pracujú „špecialisti americkej CIA“ a že to „nie je prvýkrát, čo mu dávajú rôzne inštrukcie“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet