Na hlavný obsah

Svetová banka prerušila finančnú podporu pre Afganistan

Obnovenie záleží od správania sa Talibanu.

Svetová banka prerušila finančnú podporu pre Afganistan
Bojovníci Talibanu hliadkujú na ulici v Kábule. Foto: TASR/AP

Svetová banka v utorok (24. 8.) oznámila, že pozastavila finančnú pomoc Afganistanu. Rozhodla sa tak po tom, ako radikálne islamistické hnutie Taliban ovládlo prakticky celú krajinu. Informovali agentúry Reuters a AFP s odvolaním sa na hovorcu Svetovej banky (WB).

„Pozastavili sme vyplácanie financií pre naše operácie v Afganistane a tamojšiu situáciu podrobne monitorujeme a vyhodnocujeme,“ uviedol pre agentúru AFP hovorca WB.

„Sme hlboko znepokojení situáciou v Afganistane a (tým, aký bude mať) vplyv na rozvojové vyhliadky krajiny, najmä na ženy,“ uviedol hovorca. Inštitúcia podľa neho zisťuje spôsoby, ako v krajine naďalej pôsobiť a zachovať „ťažko vydobyté rozvojové úspechy“. Situáciu bude konzultovať s medzinárodným spoločenstvom a rozvojovými partnermi.

Rozhodnutie o pozastavení finančnej pomoci oznámili podľa AFP až po tom, ako z Afganistanu evakuovali všetkých pracovníkov Svetovej banky, ktorá má v krajine momentálne rozpracovaných viac než dve desiatky rozvojových projektov. Ďalší postup bude WB úzko koordinovať so svojimi medzinárodnými partnermi.

Svetová banka od roku 2002 poskytla Afganistanu približne 5,3 miliardy amerických dolárov (zhruba 4,5 miliardy eur), hlavne vo forme grantov.

Afganistan nebude môcť čerpať ani zo zdrojov Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorý zmrazenie financií pre krajinu oznámil už minulý týždeň. Svoje rozhodnutie zdôvodnil nejasnosťami ohľadom uznania vlády v Afganistane medzinárodným spoločenstvom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet