Na hlavný obsah

Sydney bude v lockdowne do konca septembra, Nový Zéland do stredy

Mnohí Austrálčania však nariadenia nedodržujú.

Sydney bude v lockdowne do konca septembra, Nový Zéland do stredy
Ľudia v Sydney čakajúci na očkovanie proti koronavírusu. Foto: TASR/AP

Austrálske úrady v piatok (20. 8.) predĺžili lockdown v Sydney až do konca septembra. V najviac zasiahnutých predmestiach navyše nanovo zaviedli nočný zákaz vychádzania. Vedenie štátu Nový Južný Wales takisto vyhlásilo povinné nosenie rúšok na všetkých verejných miestach vrátane vonkajších priestorov.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová potom predĺžila do utorkovej polnoci (24. 8.) celoštátnu uzávierku. Za rozšírením nákazy v oboch krajinách stojí nákazlivejší variant koronavírusu delta.

Počty infikovaných rastú

Premiérka Nového Južného Walesu Gladys Berejiklianová povedala, že k tvrdším opatreniam pristupuje pre zvyšujúce sa počty infikovaných, ktoré rastú aj po dvoch mesiacoch reštrikcií. Vládne nariadenie však mnoho Austrálčanov podľa úradov porušuje.

Berejiklianová oznámila za piatok 644 zaznamenaných infekcií, väčšinu z nich v Sydney. Ide o mierny pokles oproti štvrtkovým (19. 8.) 681 novým prípadom, čo bol tamojší najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. V posledných siedmich dňoch tam počet infikovaných neklesol pod 400 za deň.

Trestom pokuta i karanténa

V 12 oblastiach okolo Sydney, ktoré sú epicentrom terajšieho šírenia nákazy, začne od pondelka (23. 8.) platiť nočný zákaz vychádzania medzi deviatou večer a piatou rannou. Polícia dostala nové právomoci, aby mohla dodržiavanie reštrikcií vynucovať efektívnejšie. Ľudia, ktorí sa budú bez riadneho dôvodu pohybovať v najviac zasiahnutých oblastiach a porušia opatrenia, dostanú nielen pokutu, ale aj nariadenú 14-dňovú karanténu.

Austrálii sa darilo držať pandémiu v krajine pod kontrolou, teraz sa však stretáva s šírením variantu delta. V krajine navyše pomerne pomaly pokračuje vakcinácia, plne zaočkovaných je tam len 28 percent obyvateľov starších ako 16 rokov.

Na Novom Zélande delta aj mimo Aucklandu

Šírenie nákazy sa podľa Ardernovej preukázalo už aj v iných mestách ako v Aucklande, kde sa nedávno objavili prvé prípady po niekoľkých mesiacoch. Úrady zaznamenali v piatok 11 infikovaných, troch z nich v metropole Wellington.

Ardernová zaujala v boji proti nákaze tvrdý prístup a pri prvých náznakoch komunitného prenosu vyhlasovala tvrdé lockdowny a zatvárala hranice krajiny. Tento postup oslavoval úspech, keďže Nový Zéland od februára až donedávna neregistroval žiadne nové prípady.

V krajine sa však teraz šíri nákazlivejší variant delta a úrady začínajú čeliť kritike za pomalé tempo vakcinácie. Plne imunizovaných je asi 19 percent tamojšej populácie. V poslednom období tam navyše rastú ceny potravín a tovaru, keďže miestna ekonomika sa tradične spolieha na prílev sezónnych pracovníkov, ktorí za súčasných okolností nemohli vstúpiť do krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet