Na hlavný obsah

Tabuľa na nórsko-ruskom pohraničí varuje pred močením pod hrozbou pokuty

Finančný trest dosahuje hodnotu takmer 300 eur.

Tabuľa na nórsko-ruskom pohraničí varuje pred močením pod hrozbou pokuty
Na snímke tabuľa na nórsko-ruskej hranici s nápisom "Nečúrajte smerom do Ruska". Foto: thebarentsobserver.com

Pri nórsko-ruskej hranici neznámi autori umiestnili tabuľu s výstrahou pripomínajúcu turistom s naliehavou potrebou či drzým odvážlivcom, že je tu zakázané močiť smerom na Rusko, a to pod hrozbou tučnej pokuty, uviedla agentúra AFP.

Tabuľa spísaná v angličtine sa nachádza na brehu rieky, ktorá oddeľuje Nórsko od Ruska, a nabáda „Nečúrajte smerom do Ruska“. Hneď vedľa sa nachádza oficiálna tabuľka s vyrozumením, že daný úsek je sledovaný kamerami nórskej pohraničnej polície.

„Nápis tam bezpochyby umiestnili ľudia s dobrým úmyslom varovať okoloidúcich, aby sa nedopustili urážlivého správania,“ povedal AFP komisár Jens-Arne Höilund, ktorý tak potvrdil predchádzajúcu informáciu serveru Barents Observer. Priestupok, pred ktorým varuje tabuľa, môže viesť k udeleniu pokuty vo výške až 3 000 nórskych korún (asi 287 eur).

Zákutie vyhľadávané turistami sa nachádza na brehu rieky Jakobselva, odkiaľ je vidieť len pár metrov vzdialené Rusko.

„Močenie v prírode nemusí byť nevyhnutne urážlivé, ale záleží na hľadisku. Na danom mieste spadá pod zákon, ktorý zakazuje urážlivé správanie na hranici,“ vysvetlil Höilund.

Nórsky zákon výslovne zakazuje „urážlivé správanie na hranici k susednému štátu či jeho úradom“.

Podľa Höilunda, medzi ktorého povinnosti patrí dbať na dodržiavanie dohôd upravujúcich susedské vzťahy medzi Nórskom a Ruskom, sa ruské úrady nikdy nesťažovali na správanie, pred ktorým tabuľa varuje.

Barents Observer však pripomenul, že nórski pohraničníci pred niekoľkými rokmi zadržali štyri osoby po tom, ako hádzali kamene smerom do Ruska. Vlani v zime jedna žena dostala pokutu 8 000 nórskych korún (zhruba 767 eur) za to, že ľavou rukou prekročila hranicu a zachytili ju pri tom kamery.

„Môžete si myslieť, že je to prísne, ale predpisy uplatňujeme dôsledne,“ povedal komisár Höilund.

Nórsko stráži severnú hranicu Severoatlantickej aliancie s Ruskom s dĺžkou 197,7 kilometra. Obe krajiny historicky udržiavajú dobré vzťahy, no tie sa stali napätejšími po ruskej anexii ukrajinského polostrova Krym na jar 2014.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet