Na hlavný obsah

Taiwan začal obyvateľov očkovať domácou vakcínou

Ministerstvo zdravotníctva čelí kritike.

Taiwan začal obyvateľov očkovať domácou vakcínou
Na snímke ľudia s ochrannými rúškami 13. augusta 2021 v Tchaj-peji. Foto: TASR/AP

Taiwan v pondelok (23. 8.) začal svojim občanom podávať vakcínu proti covidu, ktorú vyvinuli priamo na tamojšom ostrove. Vakcínou od firmy Medigen sa nechala zaočkovať aj taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, aby išla ľuďom príkladom.

Taiwanské ministerstvo zdravotníctva zároveň čelí kritike, že schválenie vakcíny, ktorá ešte neprešla treťou fázou klinických testov, uponáhľalo, napísal spravodajský server BBC News.

Spoločnosť Medigen uviedla, že doterajšie štúdie ukázali, že jej vakcína nie je pri tvorbe protilátok o nič horšia ako liek vyvinutý firmou AstraZeneca, konkrétne údaje o účinnosti ale nezverejnila.

Očakáva sa, že tretiu fázu klinického hodnotenia Medigenu, ktoré prebieha v Paraguaji, dokončia tento rok.

Ministerstvo zdravotníctva Taiwanu, ktorý čelil problémom s dodávkami zahraničných vakcín, schválilo očkovaciu látku od Medigenu minulý mesiac.

„Vykonali sme veľké množstvo experimentov a všetci sa mohli presvedčiť, že naša vakcína je bezpečná. Vyskytlo sa len málo vedľajších účinkov, prakticky žiadne horúčky a podobné veci,“ vyhlásil šéf Medigenu Charles Chen.

Kritizujú bezpečnosť vakcíny

Očkovanie vakcínou Medigen, ktorú vyvinuli v spolupráci s americkým Národným ústavom zdravia (NIH), kritizovala okrem iného hlavná taiwanská opozičná strana Kuomintang, podľa ktorej nie je preparát bezpečný.

Jeden z popredných predstaviteľov strany sa obrátil na súd s požiadavkou, aby schválenie vakcíny pre núdzové použitie anuloval. Súd požiadavku minulý týždeň odmietol.

Na očkovanie taiwanskou vakcínou sa na ostrove zaregistrovalo už viac ako 700 000 ľudí, ktorí by mali dostať dve dávky lieku v odstupe 28 dní.

Jeden z najúspešnejších bojovníkov s covidom

V Taiwane sa používajú aj vakcíny spoločností Moderna a AstraZeneca, plne zaočkovaných je ale zatiaľ menej ako päť percent z 23,5-milióna Taiwančanov. Asi 40 % obyvateľov Taiwanu dostalo jednu dávku.

V krajine aktuálne pribúda denne približne desať nových prípadov a ostrov je všeobecne považovaný za jedného z najúspešnejších bojovníkov proti covidu na svete.

Od začiatku pandémie Taiwan zaregistroval 15 932 prípadov a 828 úmrtí súvisiacich s covidom, spresnila agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet