Na hlavný obsah

Taliansko bude vyžadovať covidové pasy aj v diaľkovej verejnej doprave

Odporcovia proti tomu protestujú.

Taliansko bude vyžadovať covidové pasy aj v diaľkovej verejnej doprave
Na ilustračnej snímke príslušníci talianskej polície. Foto: TASR/AP

Taliansko od stredy (31. 8.) sprísňuje protipandemické opatrenia a bude vyžadovať covidové certifikáty od všetkých cestujúcich v diaľkovej verejnej doprave. Doklad o očkovaní, prekonaní koronavírusu alebo čerstvom negatívnom teste budú musieť predkladať pasažieri vnútroštátnych letov, v diaľkových železničných a autobusových spojoch a na trajektoch. Informovala o tom agentúra APA.

Ministerstvo vnútra zároveň oznámilo, že posilní kontroly na staniciach. Zvlášť prísne budú podľa rezortu v Ríme.

Taliansko bude covidové pasy od stredy vyžadovať aj od pedagógov a univerzitných študentov. Už od augusta musia potvrdenie mať ľudia, ktorí chcú navštíviť vnútorné priestory reštaurácií, múzea alebo plavecké bazény.

Odporcovia covidových certifikátov v Taliansku v ostatných týždňoch niekoľkokrát demonštrovali a plánujú v tom pokračovať. V stredu (1. 9.) chystajú blokády stanice a veľká protestná akcia je plánovaná na 6. septembra pred sídlom parlamentu.

Niektoré regióny smerujú do problémov

V Taliansku je epidemiologická situácia pomerne priaznivá, prvýkrát po dvoch mesiacoch sa ale dostávajú pod tlak niektoré regióny. Sicília od pondelka (30. 8.) nariadila nosenie rúšok aj vonku, počty nakazených rastú aj na Sardínii. Za nedeľu v celej krajine, ktorá má asi 60 miliónov obyvateľov, zaznamenali niečo vyše 4 000 nakazených, informovali úrady. Koncom júna sa bilancia pohybovala pod tisíckou novoinfikovaných denne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet