Na hlavný obsah

Taliban chce rokovať s bývalými provinčnými guvernérmi o spolupráci

K rozhovorom však nebude nikoho nútiť.

Taliban chce rokovať s bývalými provinčnými guvernérmi o spolupráci
Na ilustračnej snímke bojovníci Talibanu hliadkujúci v Kábule. Foto: TASR/AP

Velitelia hnutia Taliban sa v najbližších dňoch stretnú s bývalými guvernérmi a vysokými činiteľmi vo viac ako dvadsiatich z celkovo 34 afganských provincií. Taliban chce zabezpečiť ich bezpečnosť a nadviazať spoluprácu. Informovala o tom v nedeľu (22. 8.) agentúra Reuters s odvolaním sa na rozhovor, ktorý jej pod podmienkou zachovania anonymity poskytol predstaviteľ islamistického hnutia.

„Nenútime žiadneho bývalého vládneho činiteľa, aby sa k nám pridal alebo aby preukázal svoju lojalitu. Majú právo opustiť krajinu, ak si to budú želať,“ povedal zdroj Reuters.

Taliban minulý týždeň rýchlo zavŕšil svoju ofenzívu a súbežne so sťahovaním západných jednotiek vedených Američanmi z krajiny ovládol prakticky celý Afganistan vrátane metropoly Kábul. Okamžite sa vynorili obavy, že hnutie nastolí tvrdý režim podľa islamského práva šaría, aký uplatňoval už za svojej predchádzajúcej vlády medzi rokmi 1996 až 2001, a že rozpúta represie. Zástupcovia Talibanu možnosť, že sa budú pomstiť svojim odporcom, opakovane popierajú.

Krajinu sa však v posledných dňoch snažia opustiť desaťtisíce ľudí, ktorí sa budúceho počínania Talibanu obávajú. Vidno to predovšetkým na kábulskom letisku, kde celý týždeň panuje zmätok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet