Na hlavný obsah

Taliban: Cudzincom sa nič nestane, ženy budú mať svoje práva

Hnutie nechce žiadnych nepriateľov.

Taliban: Cudzincom sa nič nestane, ženy budú mať svoje práva
Na snímke hovorca hnutia Taliban Zabíhulláh Mudžáhid. Foto: SITA/AP

Hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid v utorok (17. 8.) prisľúbil, že hnutie sa nebude nikomu mstiť a že Američanom ani nikomu inému z medzinárodného spoločenstva sa nič nestane.

Na svojej prvej tlačovej konferencii po prevzatí moci v Afganistane Taliban tiež povedal, že ženy budú mať svoje práva a budú sa môcť zapojiť do vzdelávania, zdravotníctva a ďalších oblastí života, avšak v rámci islamského práva šaría.

„Nikto z hnutia vám neublíži, nikto nebude klopať na vaše dvere, nikto vás nebude vypočúvať,“ ubezpečoval podľa agentúry Reuters afganskú verejnosť Zabíhulláh.

„Všetkým je odpustené,“ vyhlásil hovorca. Taliban podľa neho udelil amnestiu aj všetkým bývalým príslušníkom vládnych ozbrojených zložiek a tiež zaručil Organizácii Spojených národov, že môže pokračovať v humanitárnej práci v Afganistane.

Mudžahíd tiež povedal, že Taliban nechce mať žiadnych vnútorných ani vonkajších nepriateľov.

Súkromným médiám tiež garantoval, že ostanú slobodné a nezávislé.

Nový prezident?

Medzitým afganský viceprezident Amrulláh Sálih v utorok vyhlásil, že v čase neprítomnosti prezidenta Ašrafa Ghaního, ktorý v nedeľu (15. 8.) opustil Afganistan, sa stáva úradujúcou hlavou štátu.

„Na ujasnenie: Podľa afganskej ústavy sa v čase neprítomnosti, úteku, rezignácie alebo smrti prezidenta stáva prvý viceprezident dočasným prezidentom. V súčasnosti sa nachádzam v krajine a som legitímnym dočasným prezidentom. Obraciam sa na všetkých lídrov, aby som zaručil podporu a konsenzus,“ uviedol Sálih v príspevku na sociálnej sieti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet