Na hlavný obsah

Taliban dobyl administratívne stredisko Kundúz na severe Afganistanu

Príslušníci hnutia ovládli aj mesto Sar-e Pol.

Radikálne islamistické hnutie Taliban dobylo severoafganský Kundúz, metropolu rovnomennej provincie, ktorá leží pri hraniciach s Tadžikistanom. Od piatka (6. 8.) je to už tretie administratívne stredisko, ktoré získali bojovníci Talibanu. Informovala o tom v nedeľu (8. 8.) agentúra AFP.

„Kundúz padol. Príslušníci Talibanu ovládli všetky kľúčové budovy v meste,“ uviedol spravodajca AFP, ktorý je blízko tohto mesta. Krátko nato hnutie ovládlo aj mesto Sar-e Pol.

Kundúz, ležiaci asi 300 kilometrov sever od Kábulu a 50 kilometrov južne od hraníc s Tadžikistanom, padol od roku 2015 už trikrát do rúk povstalcov.

Príslušníci hnutia navyše ovládli aj Sar-e Pol, ktorý je správnym strediskom rovnomennej provincie na severozápade krajiny. „Príslušníci Talibanu obkľúčili armádnu jednotku na predmestí. Všetky ostatné časti mesta už ovládli,“ povedal AFP člen miestnej provinčnej rady.

Predtým poslankyňa Aziza Žalisová uviedla, že povstalci prenikli do centra mesta a že sa bojuje v jeho uliciach.

Taliban v poslednom čase výrazne upevňuje svoje pozície. Hnutie začalo postupovať afganským územím nečakanou rýchlosťou odvtedy, čo sa vojaci Spojených štátov a NATO na jar začali sťahovať z krajiny.

Bojovníci Talibanu, ktorý v rokoch 1996 až 2001 reálne vládol zhruba nad troma štvrtinami krajiny, v piatok ovládli mesto Zarandž, metropolu provincie Nimrúz na juhozápade krajiny. V sobotu (7. 8.) sa potom zmocnili Šaberghánu, správneho strediska severoafganskej provincie Džauzdžán.

Boje v nedeľu hlásili aj z okolia mesta Herát na západe Afganistanu. Bojuje sa aj v okolí juhoafganských miest Laškargáh a Kandahár.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet