Na hlavný obsah

Taliban dobyl metropolu v blízkosti Kábulu

Dobyté Ghazní leží 150 kilometrov od hlavného mesta.

Taliban dobyl metropolu v blízkosti Kábulu
Na ilustračnej snímke z 11. augusta bojovníci Talibanu na hliadke v dobytom meste Faráh. Foto: TASR/AP

Islamistické hnutie Taliban obsadilo vo štvrtok (12. 8.) strategické mesto Ghazní, správne centrum rovnomennej provincie na juhovýchode Afganistanu. Mesto sa nachádza len zhruba 150 kilometrov južne od metropoly Kábul. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov a zdroje vzbúrencov.

Ghazní leží na hlavnej trase spájajúcej Kábul s mestom Kandahár na juhu Afganistanu. Táto diaľnica slúži ako vstupná brána medzi hlavným mestom a baštami militantov na juhu krajiny.

„Taliban ovládol kľúčové časti mesta – úrad guvernéra, sídlo polície i väznicu,“ potvrdil pre AFP predseda tamojšej provinciálnej rady Násir Ahmad Fakírí. Ako dodal, boje pokračovali v ďalších častiach mesta, väčšia časť provinciálnej metropoly bola už však mala byť v rukách povstalcov. Obsadenie Ghazní potvrdil aj samotný Taliban vo vyhlásení jedného z hovorcov hnutia na sociálnych sieťach.

Napätie stúpa s odchodom amerických vojakov

Konflikt v Afganistane sa dramaticky stupňuje od mája tohto roka, keď Američanmi vedené zahraničné jednotky začali so záverečnou fázou sťahovania vojakov. To po takmer 20 rokoch vojenskej prítomnosti v stredoázijskej krajine plánujú ukončiť do konca tohto mesiaca.

Strata Ghazní pravdepodobne vyvinie ešte väčší tlak na už aj tak preťažené afganské vzdušné sily, ktoré by mali posilniť roztrúsené bezpečnostné jednotky. Tie sú čoraz viac odrezávané od pozemných zásobovacích trás, konštatuje agentúra AFP. Ide už o desiatu provinčnú metropolu, ktorú Taliban obsadil za posledný týždeň.

Varovanie od Nemecka

Nemecko neposkytne Afganistanu žiadnu finančnú podporu, ak Taliban prevezme moc nad krajinou a zavedie v nej islamské právo šaría. Povedal to vo štvrtok ráno v reakcii na udalosti v krajine pre televíziu ZDF nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas. 

„Poskytujeme 430 miliónov eur každý rok. Nedáme ani jeden ďalší cent, ak Taliban ovládne krajinu a zavedie právo šaría,“ vyhlásil Maas.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet