Na hlavný obsah

Taliban musí bojovať s terorizmom, vyzýva Katar

Ten zahraničné sily na letisku v Kábule odmieta.

Taliban musí bojovať s terorizmom, vyzýva Katar
Katarský minister zahraničných vecí Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání. Foto: TASR/AP

Katarský minister zahraničných vecí, šejk Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání, vyzval v utorok afganské hnutie Taliban na boj proti terorizmu a vytvorenie inkluzívnej vlády, informovala agentúra AFP.

„Zdôraznili sme dôležitosť spolupráce v boji proti terorizmu a zdôraznili sme dôležitosť spolupráce Talibanu v tejto oblasti,“ uviedol na tlačovej konferencii po stretnutí so svojím nemeckým náprotivkom Heikom Maasom šéf katarskej diplomacie Ál Sání.

Maas zasa uviedol, že je „osobne presvedčený, že v žiadnom prípade nie je možné obísť rokovania s Talibanom.“

Počas evakuačných operácií zahynulo vo štvrtok (26. 8.) pri dvoch samovražedných bombových útokoch v blízkosti letiska v Kábule 13 amerických vojakov a viac ako 170 civilistov. K útokom sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát.

Taliban s Katarom podľa Ál Sáního stále rokuje o zabezpečení prevádzky na kábulskom letisku. V tejto veci Taliban oslovil aj Turecko.

Ál Sání v nedávnom rozhovore pre Financial Times (FT) povedal, že Katar požiadal Taliban, aby prijal zahraničnú pomoc pri zabezpečení letiska. Ten si však bezpečnostné sily zo zahraničia na letisku.

„Taliban si neželá zahraničné bezpečnostné sily na letisku a na svojom území. My sa im snažíme vysvetliť, že zabezpečiť letisko si vyžaduje oveľa viac ako bezpečnostné opatrenia na obvode letiska,“ oznámil Ál Sání v rozhovore s FT. Dodal, že nepripadá do úvahy, aby zahraničné letecké spoločnosti lietali do Kábulu, kým nebudú splnené určité bezpečnostné podmienky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet