Na hlavný obsah

Taliban nechce vpustiť do úradov Afgancov, ktorí sa vracajú do práce

Taliban tento týždeň vyzýval úradníkov k návratu.

Taliban nechce vpustiť do úradov Afgancov, ktorí sa vracajú do práce
Na ilustračnej snímke bojovníci Talibanu na hliadke v Kábule. Foto: TASR/AP

Afganským vládnym zamestnancom v Kábule zabránili v sobotu (21. 8.) militanti z hnutia Taliban vrátiť sa do práce, bol to pritom prvý deň pracovného týždňa. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Odkedy radikálne islamistické hnutie pred šiestimi dňami prevzalo moc v Afganistane, sú vládne budovy, banky, pasové oddelenia, školy a univerzity väčšinou stále zatvorené. V ostatných niekoľkých dňoch funguje iba zopár súkromných telekomunikačných spoločností.

„Išiel som v sobotu ráno do úradu, ale členovia Talibanu, ktorí stáli pri vchode, nám povedali, že nedostali žiadne príkazy znovu otvoriť vládne úrady,“ opísal situáciu vládny zamestnanec Hamdulláh. „Povedali nám, aby sme sledovali televíziu alebo počúvali rádio, kde zverejnia oznam, kedy sa pracoviská otvoria,“ dodal.

Obávajú sa o svoje platy

V chaose po páde afganskej vlády je jednou z hlavných obáv Afgancov to, či budú ďalej dostávať plat. Väčšina ciest v hlavnom meste Kábul bola takmer prázdna, keďže Taliban má na nich rozmiestnené kontrolné stanovištia, na ktorých hliadkujú militanti.

Cesty vedúce k ministerstvu zahraničných vecí v centre Kábulu boli takisto uzatvorené, uviedol pre AFP zamestnanec ministerstva.

„Nikomu nedovoľujú vojsť do budovy ministerstva,“ povedal zamestnanec pod podmienkou zachovania anonymity. „Jeden z bojovníkov mi dokonca odporučil, aby som počkal, kým nevymenujú nového ministra a riaditeľov oddelení,“ dodal.

Vpúšťali len do jedinej inštitúcie

Zatvorený zostal aj devízový trh, keďže čakal na inštrukcie od centrálnej banky, uviedli obchodníci.

Ďalší zamestnanec mestskej radnice v Kábule vyhlásil, že bol sklamaný, že Taliban neotvoril úrady. „Prišiel som s veľkou nádejou, ale odišiel som sklamaný,“ dodal.

Zamestnanci ministerstva pre obnovu vidieka v Kábule však mohli vojsť do budovy, keď sa preukázali dokladom totožnosti, informoval jeden zamestnanec.
   
      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet